Полицайката Симона Радева ще обяснява пред съда за отношенията си със Семерджиев

Защитата на обвиняемия заяви, че са допуснати нарушения в обвинителния акт

12.12.2022 | 18:52 Редактор: Ирена Бакърджиева

Софийският градски съд даде ход на делото срещу Георги Семерджиев. Той e обвинен за катастрофата на 5 юли на бул. "Черни връх", при която загинаха две млади жени.

По време на разпоредително заседание по делото съдът прецени, че не са допуснати съществени нарушения в досъдебното производство и остави без уважение искането на адвокат Христов за домашен арест спрямо Георги Семерджиев. По време на първото заседание ще се изслушат свидетели, като сред призованите ще бъде полицайката Симона Радева.

Георги Семерджиев е подсъдим за общо 5 престъпления. Оказа се, че той има редица предишни нарушения, за които обаче не е бил наказан. Това наложи и вътрешна проверка в МВР, която установи, че трима началници на районни управления в столицата и бивш ръководител на сектор "Пътна полиция" са осигурявали полицейски чадър над него. По време на разпоредителното заседание адвокатът на обвиняемия заяви, че са допуснати нарушения в обвинителния акт, което нарушава правото на защита.

"Тъй като прокуратурата е длъжна при изписването да има конкретно време, място и начин, тъй като в този обвинителен акт не съществува и няма нищо по отношение на държането на наркотично вещество, затова правим това искане. Те са непълноти, не са разминавания. Освен това по отношение на ПТП-то и обосноваването на особено тежкия случай, липсва каквато и да е обосновка вътре в обвинителния акт на такъв особено тежък случай", коментира адвокатът на Георги Семерджиев Мирослав Христов.

Съдът обаче не се съгласи с твърденията на защитата, като отхвърли искането Георги Семерджиев да остане под домашен арест. В залата беше и майката на едно от загиналите момичетата. Семейството предяви иск за над 1 милион лева.

"Мисля, че е безчувствено. Аз съм силно вярващ човек и смятам, че ще има възмездие за него", каза майката на едно от загиналите момичета - Диана Стефанович.

В залата присъства и таксиметровият шофьор, който заяви, че няма да води дело за леката телесна повреда срещу Семерджиев. Първата насрочена дата за делото срещу Семерджиев е само след седмица - на 19 декември.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR