Над 20 задържани: Полицейска акция предотврати нелегални боеве с кучета и залагания

За битките бил построен специално проектиран ринг с метални заграждения и осветление

08.12.2022 | 12:13 Редактор: Ирена Бакърджиева
Над 20 задържани: Полицейска акция предотврати нелегални боеве с кучета и залагания

Полицейска акция предотврати провеждането на нелегални боеве с кучета и незаконни залагания в района на панагюрското село Елшица, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР (ОД на МВР)-Пазарджик Мирослав Стоянов.

За провеждането на битките е избран труднодостъпен терен в местността "Влайков връх", а уговорките между участниците са обсъждани в затворени канали в интернет приложения.

Вечерта на 4 декември периметърът около местността е блокиран и на място са задържани 20 мъже и три жени на възраст между 17 и 63 години, живеещи в различни краища на страната - Пазарджик, Пловдив, София, Хисаря, Хасково, Чирпан, Бяла Слатина, Враца, Асеновград, Старосел. В близост до мястото са открити 38 леки коли и джипове.

За битките бил построен специално проектиран ринг с метални заграждения и осветление. В него полицаите открили тежко ранено куче, което въпреки опита да бъде спасено във ветеринарната амбулатория в Пазарджик, е починало.

"Тези незаконни битки са изключително жестоки, защото боевете се водят не просто до победа, а до смъртта на едното животно", коментира Мирослав Стоянов.

Той добави, че като основен организатор на незаконната дейност е установен и задържан 63-годишен мъж от Пазарджик, който живее в село Елшица. Открити и иззети са доказателства, в това число и видеозаписи на други организирани от него боеве. Всички установени на мястото лица са задържани с полицейски заповеди за срок до 24 часа в арестите на полицейските управления в Панагюрище и Пазарджик, предаде БТА.

Специализираната операция е проведена от служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР-Пазарджик, Районното управление в Панагюрище и със съдействието на екипи на секторите "Специализирани полицейски сили“ и "Специализирани тактически действия" при ОДМВР-Пловдив. 

По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районната прокуратура в Пазарджик. Работата по документиране на незаконната дейност продължава.

Снимка: БГНЕС