Каналджията с линейката бил дрогиран, хванали го случайно с натоварените мигранти

Автомобилът е купен от автокъща в София

03.12.2022 | 18:42 Редактор: Елеонора Танева

Шофьорът на линейката, който беше хванат да превозва нелегални мигранти, е карал дрогиран. Групата беше хваната в Бургаско. 31-годишният водач е бил преоблечен като медик.

В опитите си да избегнат проверките на Контролно- пропускателните пунктове, които са изградени в Бургаски регион, трафикантите стават все по- изобретателни. Вчера сутринта обходен патрул на "Жандармерията", на база анализ на риска, спира между две средецки села линейка, в която се оказва, че има 14 нелегални мигранти - от сирийски, тунизийски и либийски произход.

"Автомобилът е закупен през ноември от фирма, която е регистрирана в търговския регистър в края на месец ноември тази година. Фирмата няма предмет на дейност и не се занимава с медицински услуги. Автомобилът е взет от автокъща от София. Това е първият курс на линейката, чиято цел явно е била да се използва за точно този вид престъпна дейност", заяви директорът на ОДМВР Бургас - комисар Калоян Калоянов.

Пътят на линейката е от София към Малко Търново, където са взети мигрантите, и обратно. Целта е била да се качат на магистралата. 

"Те са си позволили да използван именно този вид превоз, предполагайки, че когато един транспорт е на специален режим, то контролът е малко на по-ниско ниво", коментира прокурор Мария Маркова.

Шофьорът, който е собственик на фирмата и на линейката, е бил облечен в престилка на фелдшер. Той е задържан за 72 часа. За трафик на мигранти законът предвижда от 1 до 6 години затвор и глоба от 5 до 20 хиляди лева.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.