В Ямбол задържаха грузинец, помогнал на 18 мигранти да преминат през страната

Обвиняемият е целял да набави облага за себе си

02.12.2022 | 16:22 Редактор: Ирена Бакърджиева
В Ямбол задържаха грузинец, помогнал на 18 мигранти да преминат през страната

Районна прокуратура - Ямбол задържа за срок до 72 часа грузинския гражданин И.С. Той е обвинен за това, че противозаконно е подпомогнал 18 чужди гражданин, определящи се като иракчани и сирийци, да преминават през територията на страната. Обвиняемият е целял да набави облага за себе си. Престъплението е осъществено на 30.11.2022 г. на път в района на гр. Елхово.

Подробности по случая съобщи пред медиите прокурор Дойчин Дойчев – административен ръководител на Окръжна прокуратура - Ямбол. Той посочи, че престъпното деяние е извършено по начин, който е опасен за превозваните лица. Всички те са били транспортирани в джип, който е претърпял пътнотранспортно произшествие, който е опитал да се избяга от полицейските служители с висока скорост. Предстои спрямо обвиняемото лице да бъде внесено искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража".

Прокурор Дойчев предостави и данни за все по-нарастващият мигрантски натиск на територията на Ямболска област. Само през месец ноември в Районна прокуратура са новообразувани 50 досъдебни производства. През същия период 30 лица са предадени на съд за противозаконно превозване на чужди граждани през територията на страната.