Чашата преля: Бус с нелегални мигранти лети със 140 км/ч през центъра на Чирпан

Учат полицаите как да работят с модерни ленти за спиране на автомобили

25.11.2022 | 18:55 Редактор: Елеонора Танева

МВР започна обучение на полицаи как да работят с новите ленти с шипове за спиране на автомобили. Това става на фона на пореден ден с преследване на нелегални мигранти. 

Последният случай е от района на Чирпан. Бусът с полска регистрация е засечен първо в района на 205-ия километър на "Тракия", около 11 часа. Служители на МВР са подали светлинен сигнал, по-късно друг екип на МВР е направил опит да спре микробуса със стоп палка, но шофьорът не се подчинил. Започнало преследване, продължило над 70 км по магистралата. 

Мигрантите са хванати чак край с. Ракитница. Те са се движили с висока скорост.

"Трафикантите не са се подчинили на полицията, на подадения от тях светлинен сигнал, както и стоп палка, и са продължили с висока скорост от 140 км/час през главната улица на Чирпан. Създали са опасност за населението в няколко населени места, откъдето са преминали", съобщи заместник-апелативният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Преследването е продължило над 70 км. Двамата трафиканти са задържани за 24 часа, но прокуратурата ще поиска удължаване на мярката. Те са на около 20 години. Има данни, че са влезли в България на 21 ноември и са останали в София за няколко дни. 

В района е бил забелязан още един микробус, също с украинска регистрация, който е бил празен.

"Ежедневие е на територията на България да бъдат залавяни след дълго и опасно преследване за всички жители на населениет места, за всички полицаи", каза още магистратът.

По-рано днес 16 нелегални мигранти бяха заловени на "Цариградско шосе" на входа на София. Те пътували с автомобил със сръбска регистрация, а шофьорът е от Северна Македония. Спрени са от патрул на "Пътна полиция". 

На този фон започна мащабно обучение за използване на лента за принудително спиране на превозни средства. Демонстрацията беше в Пловдив и в нея участваха служители на 7 областни дирекции на МВР.

"Към момента в МВР има 759 налични ленти с шипове и предстои да се купят още 1 200, които ще бъдат раздадени в цялата страна", уточни началникът на отдел "Охранителна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция" - комисар Венелин Младенов.

Извършен грабеж на бензиностанция и преследване на автомобила на "заподозрените" бе сценарият на демонстрацията. Единият от екипите разпъна лентата за принудително спиране. Автомобилът премина с около 80 км/час и по никакъв начин не наруши посоката си на движение.

"Правени са проби и при 120 км/час и той отново остава в стабилно състояние", посочи директорът на ОД на МВР в Пловдив - старши комисар Васил Костадинов. 

За по-малко от три месеца трима служители на МВР загинаха, докато изпълняваха задълженията си по противодействие на мигрантската вълна, а един е с опасност за живота.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.


1
0 rate up comment rate down comment 0
scott
преди 1 година
серийци и афганци са с боен опит. ше направат луди мвр-то. Сигнализирай за неуместен коментар