Семерджиев vs Николов: С какво единият е по-невинен, за да не бъде обвинен в умишлено убийство

Прокуратурата не успя да събере доказателства, които да издържат в съда

23.11.2022 | 18:37 Редактор: Елеонора Танева

Разследването по случая "Семерджиев" приключи 4 месеца след започването му - а резултатите от него - Георги Семерджиев ще бъде съден по 5 обвинения, но в тях не влиза умишлено причиняване на смърт. Вместо това той ще отговаря за причиняване на смъртта на двете жени по непредпазливост. А от държавното обвинение се обосноваха - не могат да събрат достатъчно доказателства за умишлено убийство. 

На 5 юли късно вечерта пиян, дрогиран, без книжка и с фалшиви номера Георги Семерджиев връхлита със скорост от над 160 км/ч двете млади жени, движещи се по тротоара.

"На удара джипът продължил движението си със скорост от около 151 км/ч и ударил първата пешеходка, на 2 г.", съобщи наблюдаващият прокурор Чавдар Железчев.

Заради провиненията си Семерджиев ще отговаря пред съда по 5 обвинения, но не и за умишлено причиняване на смърт. А причината - от прокуратурата не могат да защитят тезата за умисъл. 

"По делото срещу Семерджиев не можем да запълним с конкретно съдържание като факти тази сложна юридическа категория евентуален умисъл", допълни говорителят на СГС Десислава Петрова.

Така максималното наказание, което ще изтърпи, ако бъде признат за виновен, е 20 години лишаване от свобода, а не доживотен затвор.

"Почвата на евентуалния умисъл при пътно- транспортни произшествия е много хлъзгава и това се показа при случая с катастрофата, при която загина Милен Цветков. Това е една от причините прокуратурата да внимава с обвинението на Семерджиев и какво обвинение ще внесе в съда", коментира адвокат Констанит Симеонов.

Според него случаите с причиняване на смърт на пътя от дрогирани шофьори си приличат, но за обвинението личността на обвиняемия е от водещо значение. В случая на Семерджиев се касае за системно нарушаване на законите, което прави случая с висока обществена опасност.

"Има много голяма разлика в личността на дееца. Семерджиев има много богато криминално минало. Докато Кристиан Николов има само един фиш за неправилно паркиране", посочи адвокатът. 

Затова свидетелстват и десетки разследвания в Министерството на вътрешните работи. Заради осигуряване на "полицейски чадър" от системата беше отстранена полицай Симона Радева, която според разследването е помогнала на Семерджиев да се укрие. В хода на проверката бяха установени и други 40 униформени, които през последните години са прикривали други престъпления на Семерджив. Рокадите стигнаха и до високите етажи на силовото ведомство - 7 полицейски шефове бяха сменени заради неосъществяване на необходимия контрол. 

Делото срещу Георги Семерджиев е събрано в 23 тома, а по случая са разпитани близо 80 свидетели.

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.