ИАРА разкри незаконна продажба и улов на риба в Поморие и Варна

150 м мрежи бяха извадени от прилежащата акватория на пристанище Варна - Изток

22.11.2022 | 11:04 Редактор: Ваня Кузманова
ИАРА разкри незаконна продажба и улов на риба в Поморие и Варна

Нерегламентирана продажба на риба в град Поморие. При извършена рутинна проверка в града, служители от сектор РК Бургас установили лице, което продава риба от вида сафрид, лефер и черноморска барбуня от багажното отделение на лек автомобил, съобщиха от изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

Водачът на автомобила не притежава необходимите документи за превозването и продажбата на риба и транспортното средство не е лицензирано за извършване превоз на продукти от риболов. На нарушителя е съставен акт за извършените нарушения.

150 м мрежи бяха извадени от прилежащата акватория на пристанище Варна - Изток. След получен сигнал от "Варна трафик" за поставени мрежи в района на фарватер, в близост до буй 103 на Пристанище Варна - Изток, инспектори на ИАРА, съвместно с представители на Морска администрация, извършили незабавна проверка на посоченото в сигнала място. 

В хода на проверката бяха установени и извадени от работно положение 150 м мрежи. Мрежите са иззети, а уловът от 8,5 кг риба от вида чернокоп е освободен и върнат обратно в акваторията на пристанището. 

ИАРА предупреждава, че поставянето на мрежени и други риболовни уреди във водното пространство, обособено като коридори за преминаващите плавателни съдове, е предпоставка за инцидент и води до вредни последици и опасни инциденти при корабоплаването.

Снимка: ИАРА