Брутални секс кадри с деца от 2 до 10 г.: Сред 13-те задържани са пилот и IT специалист

Децата в разпространяваните материали са от бившите съветски републики, Далечния изток и Индонезия на възраст между 2 и 10 години

18.11.2022 | 13:46 Редактор: Ирена Бакърджиева

Специализирана мащабна акция се провежда в София и няколко града в страната срещу разпространението на детска порнография.

Задържани са 13 души на възраст между 20 и над 60 години. Сред тях пилот от гражданската авиация, IT специалист, шлосер, мотокарист и собственик на магазин. Кадрите, които са сваляли и разпространявали, са на деца между 2 и 10 години. Сред тях има такива на секс на възрастни мъже с деца. Децата са от бившите съветски републики, Далечния изток и Индонезия.

"Намерихме видеоматериали снимки, съдържащи брутални сцени на сексуално насилие с деца на видима възраст между 2 и 10 години. Децата обикновено са от бившите съветски републики или от Далечния изток", заяви заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Задържаните може да бъдат осъдени на 6 години затвор и глоба. Те не са действали като група, а поединично. Един от арестувани днес е мъж на 66 години от София. Той е завил лицето си с хавлиена кърпа, за да не се вижда, вероятно защото се е срамувал от постъпките си.

"Сутринта към 7:00 часа звъняха на втория етаж, влизаха и излизаха, после звъняха в другия вход, но не видях кой излезе, изглежда са правили само справка", сподели очевидец на акцията.

"Последните години тук дойдоха много хора, които накупиха апартаменти, кой какъв е – трудна работа. Има наематели в нашия вход, които не си плащат за асансьора дори", отбеляза друг гражданин.

Властите са категорични - никой не е анонимен в интернет и всяка стъпка, която е незаконна, ще бъде засечена. Това може да се случи благодарение на софтуер, които е предоставен от американските служби.

"В момента текат активни процесуално-следствени действия, проверява се дали едно от лицата, които са жертви, не е български гражданин", коментира Светослав Василев от отдел "Киберпрестъпления" на Националната следствена служба.

"Днес защитиха най-важното за всеки един българин - нашите български деца. Тяхната работа показа кои са реалните проблеми, а не измислените от политиците в българската правна система и защо прокуратурата настоява за всеобхватна правна реформа", подчерта главният прокурор Иван Гешев.

Разбиването на канала за порнография се случило само с работата на българските служби, без сигнал от чужбина.

Снимка: БГНЕС