Удар по шофьора и белезници на охраната: Ето как е извършен обирът на инкасо автомобила в София

Все още не е ясна сумата, която крадците са задигнали

15.11.2022 | 13:42 Редактор: Ирена Бакърджиева

Все още не е ясна сумата, която са откраднали маскираните мъже при въоръжения обир на инкасо автомобила тази сутрин. А в столичния квартал "Кръстова вада" бяха открити две опожарени коли, с които се предполага, че е извършен грабежът.

Малко след 7 часа тази сутрин в полицията е подаден сигнал за въоръжен грабеж на инкасо автомобил на паркинга на столичния мол на Околовръстното шосе. В колата е имало пари, с които е трябвало да се заредят банкоматите в търговския център.

"Автомобилът е инкасо, превозвал е в касети суми пари, които до момента не могат да бъдат уточнени, във връзка сме с институциите, които могат да кажат каква е била тя. Нападателите очевидно са знаели маршрута, защото в този ранен час идва кола на инкасо, която ще зареди банкоматите. В колата са били шофьор и човек, който извършва дейността с банкоматите", заяви градският прокурор на СГП Илиана Кирилова.

Два сходни автомобила препречват пътя на инкасо автомобила, а след това всички касети са претоварени. За да не бъдат проследени, нападателите са срязали предната лява гума на обраната кола. По-късно разследващите откриват тези автомобили опожарени в квартал "Кръстова вада".

"Инкасо автомобилът е бил тампониран или пред него е застанал друг автомобил, който е препречил движението му. В този момент излизат въоръжени лица - няколко, които установяват съпротива на служителите", обясни зам.-градският прокурор на София Иво Илиев.

Нападателите са били маскирани. Отправят заплахи към служителите в инкасо автомобила, удрят шофьора, а на охранителя слагат белезници.

"Нападателите са били облечени с черни дрехи и с ръкавици. Те са били въоръжени с пистолети може би и с дълго оръжие", добави Илиев.

Една от основните версии, а и най-вероятната, е, че грабителите са се прехвърлили в друг автомобил и са потеглили в неизвестна посока. Те все още се издирват. По случая е образувано досъдебно производство.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR