Следствен експеримент: Убили граничния полицай с ловна пушка и изстрели от турска територия

Убитият се е намирал до направения в телената ограда отвор

15.11.2022 | 12:02 Редактор: Ирена Бакърджиева

На 13 ноември 2022 г. следователи от отдел "Следствен" на Окръжна прокуратура-Ямбол и експерти от отдел "Криминалистика" на  Националната следствена служба извършиха следствен експеримент в граничната зона в землището на с. Голям Дервент, община Елхово.

Следственият експеримент потвърди, че при откриването на стрелбата българският граничен полицай се е намирал близо до открития отвор в телената ограда. Смъртоносният изстрел е бил произведен фронтално срещу него с гладкоцевно оръжие, най-вероятно ловна пушка. Пораженията върху пострадалия граничен полицаи са не от цели проектили, а фрагменти от проектили. Тъй като са преминали през заграждението, са се раздробили по-малко осколки. 

В деня на инцидента първоначално граничният патрул е подминал дупката в телената ограда в района на 242 пирамида край село Голям Дервент. Сержант Бъчваров забелязал разрезa в оградата, слязъл от служебния автомобил и осветил с фенер, за да огледа дупката. В този момент е прострелян в главата.

"Не е от упор, не е от близко разстояние, това са поне няколко метра през самата ограда", заяви началника на отдел "Криминалистика" в НСлС Даниел Цонков.

Смъртоносният изстрел е бил последван от други, идващи отстрани по посока на автомобила на българския патрул. Впоследствие стрелецът (и неговият спътник, както сочат доказателствата от паралелното разследване в Турция) се е изтеглил. 

Действията по разследването бяха извършени от българската страна на пограничната ограда, на мястото, където бе застрелян български граничен полицай. Целта на следствения експеримент бе да се установи откъде са произведени изстрелите срещу българския граничен патрул, тяхното направление, да се уточнят наличните свидетелски показания. На мястото е използван мобилен център за разследване (криминалистична лаборатория), в т.ч. дрон, 3D скенер и др. Събраните доказателства са присъединени към следственото дело по случая.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.