Учителят, прегазил детето в Лясковец, имал книжка от 3 месеца, в шок е от инцидента

Самият той е спортен треньор на деца

03.11.2022 | 18:38 Редактор: Искра Ангелова

Прокуратурата повдигна обвинение на 31-годишния шофьор, който вчера блъсна и уби дете на пътя. Обвинен е в причиняване на смърт по непредпазливост. Според жителите на Лясковец местната управа носи отговорност за необезопасената отсечка. Затова и тази вечер те излязоха както и на бдение, така и на протест.

Лясковец е потънал в тъга след смъртта на 12-годишното дете, блъснато докато кара велосипед. Според живеещите улицата от години тя е като скоростна отсечка, а вечер тъне в мрак.

"Много бързо карат тук, мотористи, изпреварвания", споели Гатьо Гатев.

"Няма никаква видимост, аз също съм шофьор и знам", коментира Кремина Байчева.

Подобно е мнението и на наблюдаващия прокурор Даниела Харитонова, която веднага след трагедията посети мястото на инцидента.

"Личното ми мнение е, че не беше достатъчно осветено за централна улица на града. Ще бъдат изследвани всички възможни особености на пътната инфраструктура, които биха могли да доведат до този изключително тежък и трагичен резултат", поясни Харитонова.

Още преди три години Общинският съвет задължи кмета да заложи в следващия бюджет средства за подобряване безопасността на пътя. Нещо, което все още не е факт.

"Първо - да се подмени уличното осветление с по-модерно, второ - да се осветят пешеходните пътеки, трето - да бъдат изградени "легнали полицаи. Кметът на общината не го направи, нямаше го в бюджета за 2020 г, по-късно и в 2021 година не се случи", настоя Тодор Тодоров.

На 31-годишния шофьор вече е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. Мъжът имал шофьорска книжка от три месеца. От прокуратурата съобщиха, че е в шок, тъй като самият той е спортен треньор на деца.

"Определена е мярка за неотклонение - парична гаранция в размер на 1000 лева, размерът на гаранцията е съобразен с чистото съдебно минало на дееца, с факта, че пробите за алкохол и наркотици са отрицателни", допълни Даниела Харитонова.

На мястото на инцидента има спирачен път, скоростта, с която се е движил автомобила тепърва ще се изяснява.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС