Свобода срещу 2 000 лв. - съдът пусна шофьора, прегазил и убил 19-годишната Виктория

Мотивът на съда - 59-годишният мъж има епилепсия, причинена от предишна катастрофа

17.10.2022 | 16:51 Редактор: Елеонора Танева

Срещу 2000 лева гаранция 59-годишният шофьор, който прегази и уби 19-годишната Виктория на пешеходна пътека в София, излиза на свобода. По-рано прокуратурата поиска мярка "домашен арест".

Според свидетели на инцидента и разследващите, 59-годишния Валентин Иванов е шофирал с висока скорост да се вреже в близката спирка на градския транспорт и да удари смъртоносно 19-годишното момиче. Прокуратурата поиска домашен арест заради посоченото в епикризата заключение той да остане на домашно лечение, след като днес е бил изписан от болницата.

Според адвоката на обвиняемия по време на фаталния инцидент на шофьора му е прилошало. По време на заседанието стана ясно, че в епикризата, издадена на Иванов от спешния център "Пирогов" е посочено, че той има епилепсия. Затова ще бъде назначена нова медицинска експертиза за лекарствата, които взима. А според защитата, в болницата той е бил в неадекватно състояние. 

Съдът определи искането на прокуратурата като неоснователно, тъй като няма опасност мъжът да извърши други престъпления и му наложи парична гаранция в размер на 2000 лв., която трябва да бъде платена в срок до 15 дни. В съдебната зала не стана ясно как Валентин Иванов е с издадена шофьорска книжка от 2019, а телковото му решение за диагноза епилептичен пристъп е от преди 15 години. От прокуратурата заявиха, че ще се извършат допълнителни съдебни експертизи, за да бъдат установени фактите.

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК