Детето от Пловдив няма да се върне при осиновителката, прокуратурата работи по втора версия

Според съседи Анка Михайлова се грижела добре за детето

27.09.2022 | 18:44 Редактор: Ирена Бакърджиева

Шокиращ случай на насилие над дете. Двегодишно момиче е в кома в болница в Пловдив след съмнения, че е пребито от своята осиновителка. Жената е задържана и е с повдигнато обвинение.

Детето е постъпило в болница "Свети Георги" към 23:30 часа в петък. Било закарано там от майката и неин съсед, защото тя няма шофьорска книжка. Още с влизането лекарите установили, че състоянието на момиченцето е критично.

"Има и повече травматични увреждания като черепно-мозъчна травма, разкъсване на бял дроб и допълнителни травматични увреждания", уточни районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев.

Майката твърди, че детето е паднало от леглото. Синини и следи от ухапвания по тялото на момиченцето разкриват обаче, че то е било жертва на насилие.

"Обясненията на майката са извънпроцесуални детето е паднало, впоследствие тя, за да го свести, го била хапала. Тази съвкупност от обяснения доведе до това, че назначихме съдебнопсихиатрична и -психологична експертиза на майката, за да преценим нейното психично състояние", заяви заместник-районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев.

Това буди подозрение у лекарите от пловдивската болница и те подават сигнал на телефон 112. Разследването на полицията започва веднага, а жената е задържана за 72 часа.

Според съседи обаче 41-годишната осиновителка на детето Анка Михайлова се грижела добре за детето. Описват я като сериозна жена, която се справя и има собствен бизнес - притежава магазин за детски дрехи, наследен от покойните ѝ родители. В пловдивския квартал "Столипиново", където тя живее, хората я познават с турското ѝ име - Айше.

"Гледаше детенцето хубаво, сама се грижеше за нея, постоянно с количката излизаха, кротко беше детето. Нищо не сме чули, нищо лошо не сме видели", коментира жена от квартала. 

Във входа на блока откриваме и детската количка, с която жената е разхождала момиченцето. Покрита под найлон, тя носи спомена за грижата преди тежкия инцидент. Грижа, за която свидетелстват и социалните, които твърдят, че са извършвали множество проверки на осиновителката.

"Познаваме майката от 2019 г., когато е заявила желанието си за кандидат-осиновител. След като осиновява детето, вече една година продължава да бъде наблюдавана от отдел "Закрила на детето". Проверките са всеки месец, изненадващи. Майката е проявявала адекватност и загриженост. Детето е било винаги в много добро психическо и емоционално състояние. Условията за отглеждане са много добри", посочи директорът на дирекция "Социално подпомагане" в Пловдив - Надя Танева.

От "Социално подпомагане" работят по установяване на близки на осиновителката, които да поемат грижата за детето. То обаче със сигурност няма да бъде върнато при Айше. Междувременно прокуратурата разследва и друга версия - дали в случая не е замесен втори човек – някой, който се е намирал в жилището на жената, макар че тя отглеждала детето си сама, без партньор. В момента се снема и зъбна отливка, която да установи дали следите от ухапване са нейни.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК