"Гранична полиция" задържа 8 каналджии на мигранти

Сърбин превозвал 33 души от Афганистан

14.09.2022 | 20:46 Редактор: Петя Кръстева

Осем каналджии – всичките чужди граждани, са задържани в зоните за отговорност на РД "Гранична полиция" - Елхово и РД "Гранична полиция" – Бургас. Действията са част от Специализираната полицейска операция на българо-турската граница, която се провежда със съдействието на агенция Frontex, МО и други структури на МВР.

На 13.09.2022 г. към 18 часа в района на бургаското село Момина църква граничен полицейски наряд от ГПУ-Средец и служители от Frontex спрели за проверка микробус "Ивеко" със сръбска регистрация, управляван от сръбски гражданин. В автомобила граничните полицаи установили 33-ма мъже - чужди граждани, без документи за самоличност, които заявили, че са от Афганистан.

По-късно гранични полицаи и командировани служители на Военна полиция задържали в района двама граждани на Босна и Херцеговина и още един сърбин, съпричастни към случая, с две коли. Незаконните имигранти и каналджиите са задържани в ГПУ-Средец, уведомена е районната прокуратура.

Снощи към 21 часа гранични полицаи от ГПУ-Малко Търново задържали на пътя за Бургас гражданин на Беларус с разрешение за постоянно пребиваване в България. В управлявания от него лек автомобил "Фолксваген" са открити 7 мъже - чужди граждани. без документи, по техни данни от Сирия. Уведомена е районната прокуратура. Срещу каналджията е образувано досъдебно производство, а срещу незаконните имигранти – заявителски материал в ГПУ- М. Търново.

На 13 септември  граничен полицейски наряд от ГПУ-Царево съвместно със служители от РУ на МВР спрели за проверка лек автомобил "Хюндай" с украинска регистрация, управляван от украински гражданин. В колата полицаите установили 5-има чужди граждани без документи за самоличност. Всички те са задържани в ГПУ-Царево. Срещу украинския гражданин е заведено бързо производство, а срещу незаконните мигранти - заявителски материал.

Вчера в местността "Пода" гранични полицаи от ГПУ-Бургас заловили още двама украинци, превозвали 13 незаконни имигранти. По случая е образувано бързо производство в ГПУ-Бургас. 

Снимка: МВР

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК