Демерджиев разшири проверката по случая "Семерджиев" до ръководните кадри

Той коментира, че все още не му е докладвано дали има полицейски служители, които сами да напуснат системата

14.09.2022 | 16:00 Редактор: Ирена Бакърджиева

Проверката за полицейски чадър над Георги Семерджиев ще стигне до по-високи нива в структурите на МВР. Това обеща служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Преди дни стана ясно, че 40 служители на МВР са му помагали, като трима от тях са на ръководни позиции.

Министър Демерджиев коментира, че все още не му е докладвано дали има полицейски служители, които сами да напуснат системата, след призива му да се оттеглят, тъй като са прикривали противозаконни прояви на Георги Семерджиев - мъжът, причинил тежката катастрофа на столичния бул. "Черни връх", при която загинаха две млади жени. 

"Вярвам, че ще има такива, по отношение на тези, които се намират в доклада на инспектората, той е предаден и са започнати образувания на дисциплинарни производства. Възложил съм тази проверка да се разшири до ръководните кадри, които стоят над персонално отговорните служители, за да видим дали те са упражнили контрол", заяви министър Демерджиев. По думите му с проверката ще се види дали въпросните ръководители са допринесли по някакъв начин за допуснатите нарушения. 

Министърът съобщи, че проверката не е констатирала конкретни облаги. Той коментира, че е достатъчен фактът, че полицейските служители са нарушили закона, за да подпомогнат едно лице, което очевидно се занимава с престъпна дейност. Демерджиев посочи, че за него един от най-фрапантните примери е издаването на наказателни постановления за очевидни престъпления. Има преписка, която е забавена, има поне три случая за деяния от престъпен характер, които вместо да се насочат към компетентните органи, са били санкционирани от полицейските служители с наказателни постановления. Има случаи, в които е допуснато лицето да избяга, след като е задържано от органите на МВР, което е абсурдно, добави Демерджиев и уточни, че са известни два такива случая.

Министърът посочи, че има уверението, че дисциплинарните производства ще се развият по възможно най-бързия начин.

"За мен е поразителен фактът, че изключително много служители са замесени в този случай. Споделям притесненията, че вероятно има хора и на по-високо ниво, които не сме разкрили, но ще положим всички усилия да бъдат разкрити", каза той. 

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК