Шефът на МВР: Каналджиите обявиха война на държавата, ще им отговорим с цялата си мощ

Работим по съмнения и информация, че има замесени вътрешни хора, заяви шефът на МВР

25.08.2022 | 10:00 Редактор: Тодор Петров
Шефът на МВР: Каналджиите обявиха война на държавата, ще им отговорим с цялата си мощ

Двама полицаи, загинали в гонка с автобус с мигранти в Бургас, са родени през 1979 г. и 1991 г., съобщиха от прокуратурата в морския град.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев се закани държавата да предприеме особено сериозни мерки срещу каналджиите и нелегалните мигранти.

"Действията, които ще последват в следващите дни, ще бъдат изключително силни по интензитет, такива каквито не са провеждани до момента. Ще засилим не само охраната по границата, ще засилим и превенцията работата с тези лица, с моторните превозни средства, с всичко останало. Очевидно има лица, които се занимават с това трайно на територията на България. След няколко дни ще се постарая да няма такива. Всички възможности ще използваме в следващите дни да решим този проблем", заяви той.

"Работим по съмнения и информация, че има вътрешни хора, принципно замесени в тези пропускания на хора през границата - от системата на МВР", каза още Демерджиев.

Министърът на отбраната от служебното правителство Димитър Стоянов обеща, че охраната по границите ни ще бъде подсилена с още над 300 военнослужещи, съобщи БНР. Окръжният прокурор Георги Чинев, който е на мястото на трагедията, съобщи, че се издирва един човек, като се предполага, че това е шофьорът. 

По думите му пътниците в автобуса са били предимно млади мъже, но има също жени и деца, сред тях обаче няма тежко пострадали. Според него действията на шофьора на автобуса са "съзнателен целенасочен умишлен акт".

Кметът на Бургас Димитър Николов обяви, че утре в града ще бъде обявен Ден на траур в памет на загиналите двама полицейски служители. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК