Джингиз Джан, предизвикал катастрофата край Поликраище, опитал да прикрие инцидента

Според пътни експерти подобни инциденти се случват най-често през нощта, когато няма контрол

08.08.2022 | 18:43 Редактор: Искра Ангелова

Окръжният съд във Велико Търново остави в ареста турския шофьор обвинен за тежката катастрофа с румънски автобус у нас. При инцидента загинаха четирима души, а други седем пострадаха. 

Турският шофьор Джингиз Джан е единственият обвиняем за тежката катастрофа край Поликраище. В съдебната зала той разказа, че от 10 години шофира по маршрута Русе-Свиленград, а причина за инцидента е спрялата на пътя кола и хората около нея. 

Според обвинението обаче, има свидетелски показания, че той е карал с превишена скорост и че дори е накарал хора от спрелия автомобил да прикрият престъплението. Разрешената скорост в участъка е 90 км/ ч.

"Към момента обвинението е за нарушение на Закона за движение по пътищата, че водачът не е контролирал МПС, което управлява и че не се е движил със съобразена с пътните условия скорост", каза наблюдаващият прокурор Илиян Благоев.

Пред съда защитата на обвиняемия настоя Джингиз Джан да бъде пуснат под домашен арест или да му бъде наложена парична гаранция. Турският шофьор също поиска по-лека мярка заради това, че не е избягал от местопроизшествието и е помагал на пострадалите пътници.

"Считаме, че не е наложително да се третират по дискриминационен начин чуждите граждани, доколкото за един български гражданин може да бъде определена такава мярка, и тя ще обезпечи в пълна степен разследването. Както с техническо оборудване, така и със съответните контролни органи", подчерта адвокатът на шофьора Георги Николов.

Според пътния експерт Диана Русинова подобни инциденти се случват най-често през нощта, защото тогава контрол по пътищата у нас няма.

"Този проверяващ орган има работно време – от 08:00 ч. до 17:30 ч. Тези нарушения на въпросната фирма са през нощта, когато контрол няма. Контрол по границите няма за точно този вид превози", коментира Русинова.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК