Делото за катастрофата край Своге с 20 жертви се връща на прокуратурата

Инцидентът стана на 25 август 2018 година

21.07.2022 | 12:48 Редактор: Искра Ангелова
Делото за катастрофата край Своге с 20 жертви се връща на прокуратурата

Четири години след тежката катастрофа край Своге делото за смъртта на 20 души отново е върнато на прокуратурата.

Тричленен състав на Софийския апелативен съд потвърди изцяло определение на Окръжен съд - София, с което в началото на годината делото беше прекратено, заради допуснати  съществени процесуални нарушения.

Според магистратите в обвинителен акт по отношение на двама от подсъдимите е налице недостиг на факти, с което се засяга пълнотата на обвиненията срещу тях и се ограничава правото им на защита, съобщава БНР.

Апелативните съдии напомнят, че при първото прекратяване на делото миналата година -  друг състав на  Апелативния съд е дал указания за детайлно изложение на фактите въз основа, на които прокуратурата търси наказателна отговорност от двама подсъдими, но тези указания не са изпълнени в цялост. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

На 25 август 2018 година  автобус с членове на пенсионерски клуб от село Световрачане, техни близки и приятели, катастрофира тежко в близост до Своге. На опасен завой след удари с движещи се по същия път други превозни средства, автобуса падна в близкия скат. 20 души загинаха, а десет пострадаха тежко. Прокуратурата обвини шофьора на автобуса, както и още петима души с отношение към състоянието, поддръжката и контрола на конкретния пътен участък.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК