Масови проверки в траурните агенции след шокиращия случай от Клисура

Няма ограда, няма регистър на починалите лица, твърди Стоян Макреев

31.05.2022 | 13:54 Редактор: Тодор Петров

Продължава разплитането на шокиращата схема с незаконни погребения. Полицията досега е открила общо 15 тела, които вместо да бъдат кремирани, са заровени край гробищния парк на село Клисура. За постоянно в ареста беше оставен погребалният агент Георги Енев.

Столичната полиция започна масови проверки в траурните агенции в търсене на лицензии, съобщиха от Съюза на погребалните фирми в България. Според зам.-председателят на организацията - Стоян Макреев, фирмите няма как да имат такива лицензи, тъй като те не са държавно регламентирани.

По негови думи целта на полицията е да размие отговорността на общинските власти, които са оставили гробището в Клисура нестопанисвано.

"Не може 2022 г. гробище на територията на Столична голяма община да бъде без ограда и без времеви достъп. Погребенията трябва да се извършват в светлата част на деня. В тъмната част не трябва да има достъп до гробищните паркове. Тленните останки са в района на гробището, готов съм да свидетелствам", заяви Макреев.

Няма ограда, няма регистър на починалите лица. Има единствено събиране на такси, подчерта той.

Криминалисти са на мнение, че в случая с телата в Клисура може да се касае за организирана престъпна група за имотна измама на възрастни и самотни хора.

Прокуратурата е открила и разпитала свидетел, който е посочил къде е ставало заравянето на телата. Той получавал от Георги Енев по 100 лева за изкопаване на гробно място, съобщиха от прокуратурата. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК