Траурният агент от Банкя създавал проблеми, но нямал лоша репутация

Случаят показва тотална липса на морал, смята Стоян Макреев от Съюза на погребалните фирми

26.05.2022 | 18:45 Редактор: Здравко Черкезов

Софийският районен съд наложи постоянен арест на 51-годишния Георги Eнев. Собственикът на траурна агенция "Орион" се изправи пред съда заради схема с незаконни погребения. 

Bulgaria ON AIR припомня, че седем тела бяха открити, заровени близо до Банкя. 

По-голямата част от клиентите на Енев са именно от Банкя. Преди година и половина Жана Буюклийска. му дала 400 лв. за надгробна плоча на сина ѝ.

"Оттогава до сега постоянно ме лъже, че ще се направи. Така и не се направи", оплака се Буюклийска.

Досега Жана не е чувала нищо лошо за Георги Енев. Доверила му се, защото бил съученик на покойния ѝ син. 

"До преди 10 дена, когато влезнах вътре да го питам. Те се бяха изпонапили, цяла група цигани. Отвратих се от пиенето, пушенето, вика "излез". Вчера слушам и съм се побъркала. 400 лв. за мен са пари", каза тя.

Няколко месеца с Георги Енев е работил и отец Петър от местната църква.

"Ние не твърдим, че с всичко, което е правил, е злоупотребявал. Имало си е редовни погребения, не за кремация, полагали сме си ги, но имаше все проблеми. Например няма да сложи паметник на година или няма да направи равненка", посочи свещеникът.

Кметският наместник на Клисура е била поемно лице при установяването на незаконните погребения.  

"Видяхме на едно място имаше 4 трупа, единият в найлон, явно от болница. Сега по короната, самият Жоро каза, че са без наследници хората, от хосписи", посочи Камелия Димитрова.

Стоян Макреев от Съюза на погребалните фирми е повече от 20 години в бизнеса с траурни услуги. Казва, че случаят показва тотална липса на морал, а обвиняемият бил известен в бизнеса 

"В бранша открай време се жужи, че този човек си прави каквото си иска, особено на територията на Банкя", каза Макреев за Енев.

А клиентите на траурната агенция на Енев той съветва по номера на смъртния акт и ЕГН на починалия да отидат в крематориумите в София, Варна или Пловдив и да проверят дали е извършена кремация.

В същото време общински съветници настояват за създаването на комисия за ревизия на дейността в гробищните паркове.

"Първо би трябвало да има много по-точен контрол кой къде се погребва. Трябва да има контрол кой кога се гори, ако трябва дори с видеонаблюдение. Това го няма. Имаше случаи, когато човек, който трябваше да бъде погребан, погрешка е изгорен и обратно, по време на пандемията и това се потулваше. Има много потулени случаи", коментира зам.-председателят на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие, отговарящ за контрола на траурните агенции Димитър Антов в "България сутрин".

Според Антов няма как един човек да е извършвал незаконните погребения и става въпрос за организирана група.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК