Излязоха нови разкрития за траурна агенция "Орион" на арестувания Георги Енев

Общински съветници настояват за създаването на комисия за ревизия на дейността в гробищните паркове

26.05.2022 | 14:05 Редактор: Теодора Патронова

Продължава разследването на измамите с кремация на възрастни хора. Траурна агенция "Орион" на задържания Георги Енев е една от най-търсените в Банкя.

Той е заподозрян, че е взимал пари за кремация на починали, а вместо това е полагал телата в незаконни гробове, близо до гробището на с. Клисура. Енев е в бизнеса с траурни услуги над 20 години. На негово име има регистрирани две траурни агенции. 

Зам.-председателят на Съюза на погребалните фирми в България Стоян Макреев е пряк свидетел на задържането на обвинения за измамите с кремация.

"Когато отидох в понеделник във въпросното гробище, Георги Енев беше там. Можем да си направим само изводи. Той сам си призна, че ги е направил тези неща. Аз обяснявах на органите на реда, че това, че си е признал не е никаква гаранция, че утре тези неща ще издържат пред съда", заяви той.

Макреев работи повече от 20 години в бизнеса с траурни услуги. 

"В бранша открай време се жужи, че този човек си прави каквото си иска, особено на територията на Банкя", каза още Макреев за Енев.

А клиентите на траурната агенция на Енев той съветва по номера на смъртния акт и ЕГН на починалия да отидат в крематориумите в София, Варна или Пловдив и да проверят дали е извършена кремация.

В същото време общински съветници настояват за създаването на комисия за ревизия на дейността в гробищните паркове.

"Първо би трябвало да има много по-точен контрол кой къде се погребва. Трябва да има контрол кой кога се гори, ако трябва дори с видеонаблюдение. Това го няма. Имаше случаи, когато човек, който трябваше да бъде погребан, погрешка е изгорен и обратно, по време на пандемията и това се потулваше. Има много потулени случаи", коментира зам.-председателят на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие, отговарящ за контрола на траурните агенции Димитър Антов в "България сутрин".

Според Антов няма как един човек да е извършвал незаконните погребения и става въпрос за организирана група.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК