Криминалист: Властите не са подготвени за случая с криптотърговеца, това е прецедент

Според Савов най-логичната версия е отвличане, но може да се касае и за укриване

26.05.2022 | 18:55 Редактор: Ваня Кузманова

Издирват мъжа, опитал да влезе в апартамента на изчезналия търговец на криптовалута Александър Алтънбашев. Водещата версия в разследването е отвличане. Подобен случай в България обаче е прецедент. 

Според криминалистa Иван Савов разследването на престъпления с криптовалута е изключително специфично и сравнително ново за българските власти, а да се проследи пътят на парите в случая с изчезналия IT специалист не е достатъчно. 

"Категорично ще ви кажа, че не са достатъчно подготвени, защото това е прецедент. Правоохранителните органи са изправени като пред ситуацията в началото на новото хилядолетие, когато избуя новата вид престъпност - точене на кредитни карти", заяви криминалистът Иван Сасов. 

Основната версия за изчезването на Алтънбшаев е свързана с търговската дейност по покупка и продажба на криптовалута, която IT специалистът е развивал, посочи прокуратурата. Според Савов най-логичната версия е отвличане, но е много вероятно да се касае и за укриване. 

"Че той сам е инсценирал своето изчезване, също има своите основания. И най-голямото е, че подобен тип хора работят с чужди пари", допълни криминалистът.  

За последните месеци криптовалутите загубиха голяма част от стойността си - в момента 1 биткойн се търгува за под 30 хил. долара, за разлика от юли 2021 г., когато стигна рекордните нива от близо 68 хил. долара. Самият Алтънбашев се занимава с виртуалната валута от 2012 година. 

"Понякога загубите са много големи и ако се касае за такъв случай, този човек е решил да се скрие. Или е взел много пари и е офейкал с тях. Тогава говорим за класическа пирамида", каза Иван Сасов.  

Савов очаква, че това да няма да е последният случай на изчезнал криптотърговец заради бума на пазара. А на този етап разследващите проверяват и записите от видеокамерите на входовете и изходите на София.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК