Шестима на съд за пране на пари след акцията в Сливен (ОБНОВЕНА)

Иззети са голямо количество пари, злато и други ценности

20.05.2022 | 09:10 Редактор: Тодор Петров

Шест лица са с повдигнати обвинения за пране на пари след акцията в Сливен. При операция на ГДБОП-МВР и ДАНС под надзора на Окръжна прокуратура-Сливен на територията на област Сливен и на ГКПП-Капитан Андреево са задържани 16 лица за пране на пари и митнически нарушения.

Прокурор Веселин Гангалов и главен инспектор Добрев съобщиха, че съвместната акция е проведена през последните два дни. Предмет на претърсване са били 12 адреса на територията на Сливен и околността. 

Открити и иззети са парични суми в различни валути, златни накити и скъпоценности, общата стойността на които възлиза на над 1 000 000 лв. Основната дейност на задържаните лица е контрабанден износ на цигари от България за Англия, където те са били продавани на тройно по-висока цена. 

Преносителите на контрабандните стоки са регистрирани като социално слаби и са получавали помощи, които заедно с печалбата от цигари са пренасяли физически в България.

Дейността на обвиняемите лица е включвала и контрабанда на промишлени стоки от Турция в България. Три от обвиняемите лица са задържани за срок до 72 часа и предстои по отношение на тях да бъде внесено искане за мярка за неотклонение "задържане под стража".

Работата по случая продължава като не е изключено кръгът на обвиняемите лица да бъде увеличен. Разследването около престъпленията се е провеждало от около година. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК