Митничари хванаха рекордна сума недекларирана валута на стойност над 1,6 млн. лв.

Парите са били скрити в шофьорската кабина в пликове и текстилна чанта

10.05.2022 | 15:44 Редактор: Теодора Патронова

Митническите служители от ТД "Митница - Бургас" откриха недекларирана валута с левова равностойност 1 649 636 лева. Разкритата сума е най-голямата за тази година и представлява рекорд за установена недекларирана валута в едно превозно средство, след като през миналата година бяха открити над 1,9 млн. лева в два камиона в един ден.

На 9 май 2022 г. на МП "Капитан Андреево" пристига товарен микробус с турска регистрация, пътуващ от Швеция през България за Турция. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която в шофьорската кабина след демонтаж на плафона, намиращ се в средата на тавана, в естествена кухина, оформена между декоративната кора и металната конструкция, са открити два полиетиленови плика и една текстилна чанта, съдържащи евро банкноти и норвежки крони с различен номинал. Още един полиетиленов плик с евро е открит и зад въздушния филтър, намиращ се в двигателния отсек на микробуса. Общата сума на недекларираните пари е 744 980 евро и 990 400 норвежки крони с левова равностойност  1 649 636 лева.

По случая е образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор под надзора на  Районната прокуратура - Хасково - Териториално отделение – Свиленград. Водачът – А.Ш, на 36 години, с двойно гражданство - българско и турско, е привлечен като обвиняем за това, че на 9 май на МП "Капитан Андреево" при излизане от България за Турция, не изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата, която е външна граница за Европейския съюз, и стойността е в особено големи размери. 

Снимка: Агенция "Митници"

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК