Делото за "Хемус": Безпрецедентен натиск доведе до самоотвод на прокурорите

Вероятно делото ще бъде разпределено отново на случаен принцип

14.12.2021 | 17:43 Редактор: Здравко Черкезов

Строежът на АМ "Хемус" раздели окончателно пътищата на съдебната и изпълнителната власт, след като от прокуратурата заговориха за натиск от страна на вътрешното министерство върху работата им. Наблюдаващите прокурори по делото за източените 53 млн. лв. от автомагистралата са си направили самоотводи пред Апелативната прокуратура в София. Това заявиха на брифинг от Софийската градска прокуратура. 

Причината обвинителите обясниха с "безпрецедентен натиск":

"Ще се прецени дали има натиск, който ще попречи на наблюдаващите прокурори да продължат да осъществяват ръководствен надзор върху разследването. Продължаваме да смятаме, че всичко случващо се е недопустимо и в интерес на престъпността, но не е и на българските граждани", категоричен бе зам.-градският прокурор Ивайло Илиев.

"Ако Апелативната прокуратура приеме изложените мотиви на наблюдаващите прокурори и тяхното искане за самоотвод, делото ще бъде разпределено отново на случаен принцип в първи отдел "Икономически сектор", както беше разпределено и сега", обясни градският прокурор Илияна Кирилова.

Междувременно от Камарата на следователите внесоха декларация в Европейската комисия за оказван натиск по делото за строежа на автомагистралата. 

Съсловната организация е депозирала и писмо в Народното събрание, с което настоява нейни представители да участват във всички парламентарни комисии, в които има дебат за съдебната реформа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК