Борбата срещу търговията с гласове е безмилостно жестока

Бяха организирани акции на няколко места в страната

11.11.2021 | 13:35 Редактор: Здравко Черкезов

И днес, броени дни преди вота, бяха организирани акции срещу търговията с гласове на няколко места в страната. Има и задържани.

По сигнал за нарушение на Изборния кодекс рано тази сутрин униформени нахлуват в къщи в един от ромските квартали в Русе. Намерени са пари и списъци с имена. 

Задържан е и Йосиф Демирев, по-известен като Йоско. Пред Bulgaria ON AIR съпругата му разказа, че полицаите са нахлули в дома им в 5:30 сутринта. 

"Почнаха да чупят, врати, прозорци, влязоха вътре, сложиха белезници на всичките, на внучетата ми, почнаха да ги бият, да ги ритат, Внуците - едното на 2, другото на 4 години, почнаха да повръщат, болни са. Ние сме бизнес, фирма си имаме, работят си, в чужбина още не сме излезли, гледаме си работата. Не се занимаваме с простотии", разказа Мелихан Алиева.

По подозрение за търговия с вот във Варненско са задържани 14 души. При претърсвания на на десетки адреси в Провадия, Белослав, Долен Чифлик, както и във Варна са открити големи суми пари от около 50-60 хил. лв. в различни валути. Намерени и иззети са и тетрадки с описани имена на населени места, списъци с лични данни, рекламни материали на една партия, компютърни конфигурации и телефони.

Намерена е и тетрадка с опис на суми за конкретни населени места. 

Също при акции във Видин и Бургас по подозрения за купуване на гласове са задържани още петима души. По данни на разследващите до 9 часа на 10 ноември сигналите за престъпления против изборните права на гражданите са били 332. 

"От наличната информация до момента един глас се купува от 20 до 100 лв. Схемите са широко известни на обществото – от предлагане на дърва за огрев, опрощаване на задължения в магазини, плащане на вноски по кредити", посочи началникът на сектор "Икономическа полиция" гл. инспектор Иван Николов.

На страницата на МВР е посочена денонощната телефонна линия за подаване на сигнали за нарушения на изборните правила. Тя ще работи до 15 ноември, а при балотаж на президентските избори – до 22 ноември включително.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК