България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От 20 до 100 лв. струва глас на изборите, предлагат дърва, заплашват, опрощават дългове

"Най-много сигнали има в Бургас, Враца, Пловдив и Сливен", посочи гл. инспектор Иван Николов

11.11.2021 | 08:20 Редактор: Тодор Петров

Само няколко дни преди изборите, не спират да валят сигнали за купуване на гласове в различни населени места. Къде има най-много такива сигнали и колко струва един глас?

"Към 9:00 ч. на 10 ноември сигналите за престъпления против изборните права на гражданите са 332. По всеки от тях се извършва проверка, материалите се докладват по съответния ред. Цените на глас варират от 20 до 100 лева", съобщи началникът на сектор "Икономическа полиция" гл. инспектор Иван Николов в ефира на "България сутрин".

Той добави, че сред методите са и заплахите за гласуване. Най-много сигнали има на територията на Бургас, Враца, Пловдив и Сливен, а схемите са широко известни на обществото. Предлагат се пари, дърва за огрев, опрощаване на задължения в хранителни магазини, плащане на вноски по кредити и заеми.

"Районите с по-бедно население са по-податливи на купуване на гласове", отбеляза гл. инспектор Иван Николов пред Bulgaria ON AIR

На страницата на МВР е посочена денонощната телефонна линия за подаване на сигнали за изборния процес. Тя ще работи до 15 ноември, а при балотаж на президентските избори - до 22 ноември включително. Има посочен и имейл, на който гражданите също може да подават сигнали.

"Хората подават сигнали на посочените телефони, имейли и в структурите на МВР, нямат притеснения. Отчасти се забелязват и анонимни сигнали. На места колегите работят извънредно", каза още началникът на сектор "Икономическа полиция".

Гледайте целия разговор във видеото. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Окопали са се яко. Ако сега не ги разкопаем - няма да имаме друга възможност. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
paragraf1
преди 2 години
Охо, какъв бизнес - всички доволни... за кратко! Сигнализирай за неуместен коментар