fallback

Съдът решава до месец за присъдата на Викторио Александров

В залата обвиненият поиска от магистратите да бъде подложен на детектор на лъжата

01.10.2021 | 17:55 Автор: Юлия Христова

Съдът решава до месец присъдата на Викторио Александров, убил дъщеря си и майка й в столичния квартал „Надежда“. На първа инстанция обвиненият получи 20 години затвор. Днес Александров заяви, че съжалява и изрази готовност да се подложи на детектор на лъжата, заради твърденията, че е тормозил физически майката на детето си. 

Близо три години след убийството на 23-годишната Дарина Министерска и едногодишната Никол – Викторио Александров очаква да чуе от съда дали ще потвърди първоначалната присъда от 20 години, или ще уважи искането на близките на жертвите за доживотен затвор. В залата обвиненият призна вината си, но в 10-минутна реч поиска от магистратите да бъде подложен на детектор на лъжата. 

"Изключително много проблеми ми коства да се явя, да сложа маска и да прикрия това, което чувствам. Аз ставам и си лягам с тази мисъл непрекъснато. Нещата са много сложни и не е съвкупност от едно решение. Искам да ме разберете! Вината е изцяло моя, но по никакъв начин не съм тормозил Дарина. Никога не съм я спирал за нищо. Ако някой си мисли, че съм опитвал да постигна наказание като отмъщение – наказах себе си, наказах и семейството си. Единственото нещо, което искам от Вас, е да накажете справедливо всички виновни", каза той.

Извън залата Викторио Александров запази мълчание.

Убийството се случва в края на октомври 2018та година след скандал между Викторио и Дарина. Тогава той убива с два изстрела майката на детето си, а по-късно прострелва смъртоносно и него. На първа инстанция Софийският градски съд смекчи присъдата му, с мотива, че той има личностно разстройство и е действал под т.нар. комулативен афект. 

"Това е натрупване на лицето при хронични стресови конфликтни отношения, но това не променя някаква годност на лицето да отговаря за действията си", посочи съдебният психиатър проф. Петър Маринов. 

Според психиатричната експертиза Александров не може да се поправи, тъй като това не е моментно състояние, а рисково агресивно поведение, което той проявявал и в предишни свои връзки. 

"Беше оставен да каже своята версия колко много съжалява, как не минава ден, в който да не съжалява, колко много обичаш детето си  – когато обичаш детето си не го екзекутираш", заяви адвокат Ивет Анадолска.

Така обвинението не отстъпи от искането си за доживотна присъда на Александров, тъй като според тях убийството е било подготвяно и извършено по изключително жесток начин. 

"Пуснал е две жалейки във Facebook. Плюс това е написал едно предсмъртно писмо, в което директно е казал, че Дарина си получи заслуженото", допълни тя.

Аз съм от самото начало в този процес и съм категоричен, че сме изправени пред личност, която е много комбинативна и много манипулативна. Единствено на неговите обяснения да стъпи първостепенния съд", обясни  адвокат Иван Иванов.

Присъдата на Апелативния съд ще стане ясна до месец.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Криминално
fallback