Фалшиво ТЕЛК решение срещу 1000 лв. – ето в кои болници

Директорът на "IV-та МБАЛ" призна пред Bulgaria ON AIR за проверка на ГДБОП

17.09.2021 | 14:08 Редактор: Здравко Черкезов

Три столични болници са замесени в мащабната схема за издаване на фалшиви ТЕЛК решения, разбита от ГДБОП тази сутрин. 

Престъпната група е функционирала единствено на територията на София и е следена от органите на реда в продължение на година. Акцията обаче се провежда вчера и при нея са арестувани общо седем души.

Трима от тях са медици, които оглавяват ТЕЛК комисии в три столични болници. Това са "I-ва МБАЛ" и "IV-та МБАЛ", както и по информация на Bulgaria ON AIR – Онкоболницата. Оттам обаче отрекоха да са замесени в подобно разследване.

Схемата е за ТЕЛК решения срещу фалшиви документи, като средната тарифа е била около 1000 лв. и е варирала според процента на инвалидност.

От ГДБОП изразиха готовност да разследват директорите и на трите столични болници, а шефът на "IV-та МБАЛ" вече призна, че в лечебното заведение е имало такава проверка.

"Днес разговарях със служителите на ТЕЛК-а. ГДБОП са направили проверка на кабинета, проверили са документи. И двата ТЕЛК-а работят, но единият от шефовете отсъства", разкри доц. д-р Аркади Иванов.

За казуса е уведомен и министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. По-късно през деня се очаква официалната позиция на ведомството.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК