Условни присъди за двама младежи, отвлекли момиче

Подсъдимите ще трябва да платят солидарно и 10 000 лева обезщетение на пострадалата

27.08.2021 | 17:04 Редактор: Юлия Христова
Условни присъди за двама младежи, отвлекли момиче

Варненският окръжен съд призна за виновни 19-годишния Викторио И. и 18-годишния Цветелин Г. за отвличането на непълнолетно момиче във Варна. При извършване на престъплението по-големият младеж бил въоръжен с газов пистолет.

Викторио получи наказание 3 години "лишаване от свобода", а на Цветелин - 2 години и 6 месеца. Изтърпяването и на двете наказания се отлага с 5-годишен изпитателен срок. Съдът постанови автомобилът, собственост на Викторио, с който е извършено отвличането, да бъде конфискуван в полза на държавата.

Подсъдимите са осъдени да платят солидарно и 10 000 лева обезщетение на пострадалата за претърпените от нея неимуществени вреди в резултат на деянието, ведно със законната лихва от датата на извършване на престъплението до окончателното изплащане на сумата. Предявеният иск за разликата до 40 000 лева срещу двамата беше отхвърлен като неоснователен. Присъдата беше произнесена в деня на разпоредителното заседание, след като защитата на подсъдимите поиска съкратено съдебно следствие. Младежите признаха всички факти и обстоятелства изложени в обвинителния акт.

През 2020 г. година Викторио имал връзка с непълнолетното момиче. След като отношенията им се влошили, по инициатива на девойката, през юни миналата година, отношенията им приключили. Момчето не било съгласно с това развитие и продължило да настоява да общува с бившата си приятелка. Често и́ се обаждал по телефона, изпращал съобщения в социалните мрежи и отправял заплахи към момичето.

Наложило се потърпевшата да смени телефонния си номер и профилите, които използвала в интернет. Тъй като Викторио продължил да търси контакт с нея, тя подала сигнал в районното управление на полицията. През юли 2021 г. Викторио получил официално полицейско предупреждение да престане със заканите за физическа саморазправа с момичето. Въпреки това, той продължил да изпраща съобщения на майката на пострадалата и често стоял до нейния жилищен блок в ж.к. "Вл. Варненчик".

Тъй като момичето се страхувало от посегателства, се снабдило с електрошок за самоотбрана. На 18 декември 2020 година, около обяд, двамата подсъдими обикаляли квартала с автомобила на Викторио. След като забелязал бившата си приятелка да се прибира сама, той решил, че моментът е удобен да я принуди да разговаря с него.

Споделил плана си с Цветелин и решили да действат. Заплашили с газов пистолет жертвата и насила я качили в лекия автомобил и я откарали до местност „Ментишето“, където Викторио искал да поговори с момичето. То обаче се съпротивлявало и настоявало да бъде освободено. По време на движение, използвало електрошока върху Цветелин, но той продължил да управлява автомобила.

Викторио пък извадил газовия си пистолет и произвел изстрел срещу момичето, като целта му била да го сплаши и то да спре да се съпротивлява. След като и това не дало резултат, стигайки до "Ментишето", двамата младежи позволили на жертвата си да слезе от автомобила и я оставили там. За извършеното престъпление НК предвижда наказание "лишаване от свобода" от срок от 7 до 15 години.

В пледоариите си адвокатите на двамата подсъдими подчертаха, че се касае за ученици, скоро навършили пълнолетие. Те изтъкнаха чистото съдебно минало на двамата, направените самопризнания и оказаното съдействие при разследването, както и изразеното съжаление за извършеното. Поради наличието на многобройни смекчаващи обстоятелства, защитата поиска определяне на наказание под минималния размер, предвиден от закона, пише "Монитор".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК