9 задържани за купуване на гласове, 8 досъдебни производства и 125 сигнала за нарушения

Полицейски операции има на територията на цялата страна

02.07.2021 | 10:37 Редактор: Десислава Атанасова

В прокуратурите на територията на страната към 16:00 часа на 01 юли са образувани 125 преписки по постъпили сигнали от граждани, ДАНС, органите на МВР, съдържащи данни за нарушение на политическите права на гражданите, съобщават от държавното обвинение.

Образувани са общо осем досъдебни производства – за предлагане на имотна облага с цел склоняване да се упражни избирателното право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция.

Общо девет мъже от различни общини на територията на бургаска област са задържани за купуване на гласове, в резултат на проведена специализирана полицейска операция.

Разпитани са свидетели. От един от претърсените адреси в село Гюльовца е намерена и иззета сумата от 28 000 лева, както и тетрадка, съдържаща имена с лични данни. От друг адрес в с. Гюльовца са иззети тетрадка с малки имена на множество хора и сумата от 16 540 евро, 1 320 щатски долара и 8 100 лева.

Арестуваха служител на полицията в Бургас и неговия баща, който е пенсиониран полицай. Неофициално двамата са задържани, защото бащата изнудвал хора от криминалния контингент като ползвал информация, подавана от сина му, за подготвяни арести, обиски и претърсвания.

А през изминалите два дни в Районна прокуратура - Варна са постъпили 12 сигнали от Областната дирекция на МВР в града, отнасящи се до предстоящите избори за Народно събрание. 

Поради липса на достатъчно данни за осъществени състави на престъпления против политическите права на гражданите, прокурорите при РП Варна са възложили проверки на органите на МВР в срок до 48 часа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК