370 души на един адрес! Подготвят хиляди македонци за изборни манипулации у нас

Фрапиращи са случаите от Благоевградско и Кюстендилско

01.07.2021 | 18:39 Редактор: Тодор Петров

Прокуратурата в Кюстендил започна проверка за схема за търговия с гласове. По-рано вътрешният министър Бойко Рашков разкри, че в нея се използват хиляди граждани на Република Северна Македония, които имат българско гражданство, но не живеят в България.

Те са регистрирани в Благоевградско и Кюстендилско. Причината за това е получаването на български паспорт и европейско гражданство. Българските документи обаче им дават право и на глас. В Кюстендил и селата около града не липсват и фрапиращи случаи. 

На тази от улиците живеят малко над 50 души, в една от къщите обаче има регистрирани 300 македонци. А хилядите техни писма не престават да пристигат. 

Така в триетажната къща, в която живее Йосиф, по документи има още 370 души. 

"От 10 години, писма редовно, полицията, от съда. За изборите идват тези писма. Аз един човек не познавам от тези цигани", споделя мъжът. 

Имотът е на брата на съпругата му. Йосиф разказва, че роднината му взимал по 50 евро за всяка регистрация. 

Дни преди парламентарните избори служебният вътрешен министър обяви, че сред хилядите с двойно гражданство са и близо 15 000 души, които ще участват в схемата за изборни манипулации. Договорката между българи и македонци била направена на среща в хотелски комплекс, а прокуратурата вече проверява тези данни. 

"Едно събиране с бивш областен управител и един друг, излязъл в болничен. Обсъждали са въпроса как да привлекат 15 хиляди македонци с българско гражданство, които да гласуват в нашата страна", обясни Бойко Рашков. 

Единственият бивш вътрешен министър, който сега е кандидат за народен представител от Кюстендил, е Христо Терзийски. Той определи думите на Рашков като клеветнически намеци, и призова, ако има данни за престъпления, да приложи цялата строгост на закона. 

Коментар по темата получихме и от отстранения от служебното правителство областен управител на Кюстендил - Виктор Янев. Той заяви, че винаги работата му, свързана с изборите, е била прозрачна. А постът на областен управител няма юрисдикцията, с която да манипулира вота. Отказа да застане пред камерата на Bulgaria ON AIR, докато Бойко Рашков не изнесе конкретни данни и не назова с имена забърканите в схемата. 

Служебният вътрешен министър не изключва подобни схеми да действат и в други райони на страната.

"Направихме среща и разговаряхме с областния управител на Благоевград, където в едно село в областта изведнъж се появяват на един и същи адрес хиляди граждани, които се регистрират там. Тъй като се очаква това да се мултиплицира и в други райони, сме в непрекъснат контакт и връзка с Министерството на регионалното развитие и благоустройството", увери той.

"Това е основна задача на служебното правителство - да организира честни и прозрачни избори. Това беше и моето послание, когато представих служебното правителство. Буквално да се води война с купения вот. Това е едно от най- грозните явления в нашето съвремие. И се надявам полицията и прокуратурата да приложат всички мерки така, че да тръгнем да решаваме този проблем", подчерта президентът Румен Радев.

Проверката на прокуратурата в Кюстендил трябва да приключи до два дни, а материалите да се докладват директно на наблюдаващия прокурор. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК