МВР с акция срещу купуването на гласове, сред разследваните е бивш вътрешен министър

Участвал в схема за привличане на македонски граждани да гласуват в България

01.07.2021 | 13:36 Редактор: Елеонора Танева

Известен политик от близкото минало е купувал гласове във Враца, Монтана и Видин, а бивш вътрешен министър - в Кюстендил, съобщи министър Бойко Рашков. Прокуратурата в Кюстендил се е самосезирала. В цялата страна тече полицейска операция срещу изборната търговия. Засега са получени близо 100, образувани са 9 досъдебни производства. Има и задържани

"На срещата са били и бивш областен управител и един друг, излязъл в болничен. Обсъждали са въпроса как да привлекат 15 хиляди македонци с българско гражданство, които да гласуват тук в нашата страна“, обясни служебният вътрешен министър.

И преди този вот е имало изборен туризъм по добре позната практика – записване на голям брой лица на определени адреси. 

"Ние направихме среща и разговаряхме с областния управител на Благоевград. В едно село в областта изведнъж се появяват на един и същи адрес хиляди граждани, които се регистрират там. Тъй като се очаква това да се мултиплицира и в други райони, сме в непрекъснат контакт и връзка с Министерството на регионалното развитие и благоустройството“, уточни Рашков.

Работи се и по сигнали, че известен в миналото политик е подготвял купуване на гласове в областите Видин, Монтана и Враца. 

Сигнали за манипулация на вота идвали и от чужбина. 

"В момента се прави опит в една централноевропейска държава да съставят секция и там да гласуват български граждани, които не се намират на територията на тази страна. В контакт сме със съответните служби и ще предотвратим тези опити", увери вътрешният министър.

Прокуратурата вече разследва част от сигналите, постъпили в МВР. Като този от известно село в Плевенско. Там, ако са обявили, че ще гласуват 300 избиратели, накрая се оказало, че са 1 000. 

В Хасково акцията продължава вече 10 дни, като се проверяват жителите на квартал "Република“, в който живеят предимно роми. Местните жители твърдят, че изборна търговия няма, гласували по съвест. 

Акцията на полицията ще продължи до деня на вота. Над 20 000 служители на МВР влизат в битката срещу злоупотреби, свързани с изборите.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
иванчо
преди 2 години
сигнали ... доказателства .... акции ...колко човека са в затвора ?!?!?!?!?това е предателство срещу народа български !!!!!!като цяло харесвам инициативността на днешните, но ми писна да слушам само за компромати, доказателства, документи, материали .... и никакъв адекватен краен резултат - ??!? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
annybody
преди 2 години
Де да бяха само македонците! Та те, "престъпниците", отвсякъде валят и се сипят бре, Рожко, и все Боко ги купува с пари от "чекмеджетата"! Като за твоите ***-едноклетъчни си вървиш храбро напред с мутро-комуно-пропагандата - браво!За хора обаче, които са понаучили поне азбуката, и ти, и цялата ви мракобесна ***-пасмина си оставате деветосептемврийски *** и превратаджии с двуцифрен IQ. Сигнализирай за неуместен коментар