С 922 трансакции откраднаха над 14 хил. лв. от картата на възрастен мъж

41-годишният извършител е задържан с мярка "подписка"

01.07.2021 | 17:08 Редактор: Десислава Атанасова
С 922 трансакции откраднаха над 14 хил. лв. от картата на възрастен мъж

Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу мъж за използване на дебитна карта без съгласието на титуляра и при условията на продължавано престъпление, съобщиха от държавното обвинение.

41-годишният А.А. ще отговаря пред закона за извършването на 922 трансакции с дебитната карта на старец, с което го ощетил с над 14 000 лв.

До 87-годишна възраст П. Р. живеел и се грижел сам за себе си. След това станал трудно подвижен и през пролетта на 2019 г. неговият племенник го настанил в хоспис в София, кв. "Княжево".

Около три месеца след постъпването си в хосписа П. Р. заедно с управителя на здравното заведение отишли в офис на банка, за да изтегли пари от банковата си сметка, необходими за заплащане на престоя му.

В банката П. Р. установил липсата на дебитната си карта, по чиято банкова сметка имал спестени средства. Поискал извлечение от банковата си сметка и установил, че има извършени стотици неразрешени от него разплащания, всичките на стойност до 50 лв. Подал жалба в полицията.

Установено е, че А. А. бил приятел на С. Ш., която по същото време работела в хосписа като санитар. Той често посещавал дома по време на нейни дежурства и по неустановен в хода на разследването начин се сдобил с картата на стареца.

През периода 30.03.2019 г. - 02.07.2019 г. А. А. е извършил 922 плащания с дебитната карта на П. Р. на обща стойност 14 497.01лв.

Обвинението е доказано от свидетелски показания, писма от банкови институции, оптични носители с извършените транзакции, видео-техническа експертиза, разпознавания от свидетелите и др. А. А. е с чисто съдебно минало. Срещу него  взета мярка за неотклонение "подписка."

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК