В прокуратурата липсват документи за екстрадицията на Попов от ОАЕ (обновена)

По думите на обвиняемия той е искал да се върне в България още през март 2020 г.

23.05.2021 | 15:45 Редактор: Юлия Христова

Прокуратурата внесе искане за "задържане под стража" или "домашен арест" за съдружника на Васил Божков - Георги Попов. Самият Попов пък иска да бъде пуснат под парична гаранция. 

Преди началото на заседанието прокурор Ангел Кънев заяви пред медиите, че Георги Попов е екстрадиран от Обединените Арабски емирства. 

"Обвиняемият Георги попов бе приведен в България, в рамките на екстрадиционно производство по искане на българската прокуратура до компетентните власти в Арабските емирства и точно поради това, за да охранява правата му, прокуратура е длъжна да изправи обвиняемия пред съда за определяне мярка за неотклонение", каза прокурорът Ангел Кънев.

По-късно в съдебната зала Кънев обаче разкри, че на практика българската прокуратура не разполага с документи за екстрадицията на близкия до Васил Божков. Затова, че е екстрадиран, а не се връща сам, имало обосновано предположение. Пред съда защитата на Попов разкри, че дело за екстрадиция не е имало и се е прибрал у нас по собствено желание. 

"Бих желал да имам възможност да се грижи за близките се. Аз съм дошъл по собствено желание, за да изчистя името си", каза пред съда съдружникът на Божков.

Опит да се върне в България и да изчисти името си направил още през март 2020г., но Ковид пандемията и дългите процедури по задържането му попречили това да случи. 

"Ние внасяме искане в Специализирания наказателен съд и искаме от съда да му определи мярка задържане под стража или домашен арест. Според нас и мярка парична гаранция в подходящ размер вероятно би осигурила целите на мерките за неотклонение", допълни прокурорът. 

Докато бил в затвора, Попов е бил поставен в нечовешки условия, а Министерството на вътрешните работи и посолството ни в Абу Даби не съдействали те да се подобрят. От обвинението обаче са категорични - Георги Попов е участвал в организирана престъпна група, ръководена от Васил Божков, която ощетила държавата с близо половин милиард лева.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Lap.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК