Конфискуваха 85 автомобила от подсъдим за данъчно престъпление

Той е  признат за виновен от Окръжен съд-Силистра за избягване на установяване и плащане на задължения

19.05.2021 | 22:19 Редактор: Юлия Христова
Конфискуваха 85 автомобила от подсъдим за данъчно престъпление

Апелативният съд във Варна присъди конфискация на 85 автомобила - част от имуществото на подсъдимия за данъчно престъпление Денислав И.  

Той е  признат за виновен от Окръжен съд-Силистра за избягване на установяване и плащане на данъчни задължения, като не е подал в общината задължителните декларации за придобиването и регистрирането на негово име на 68 автомобила. Подсъдимият бил наказан с лишаване от свобода за 3 години, отложени с 5 години. Задължен бил периодично да се среща и с пробационен служител.

Присъдата на първата инстанция беше протестирана от прокуратурата, с искане за налагане на комулативно предвидената от закона конфискация на имущество. Към момента на престъплението живеещият в Силистра Денислав бил безработен и имал финансови затруднения. Съжителствал с жена от румънски произход и поддържал контакти с граждани на северната ни съседка.

Получил предложение да регистрира на свое име на автомобили на румънци, за да не плащат те данъци в родината си. През 2007 г. мъжът започнал да извършва тези "услуги“. Румънците заплащали разходите по регистрацията на колите и му давали по около 50 лв. за всеки автомобил. Той предавал талоните на превозните средства на чуждите граждани и ги упълномощавал да ги стопанисват и управляват, но не и да ги продават.

Така, в рамките на 7 години Денислав придобил 88 леки и товарни коли. За 68 от тях не изпълнил законовото си задължение да ги декларира пред отдел „Местни данъци и такси“ в Община Силистра. От 2015 г. данните в МВР от регистъра на пътните превозни средства се подават ежедневно на Министерство на финансите, откъдето се препращат на общините. Така Община Силистра определила съответните данъци за автомобилите и предприела действия за принудителното им събиране. Дължимият данък надхвърлил 39 157 лв.

С бездействието си подсъдимият избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери. Сторил го при условията на продължавано престъпление. Така той увредил обществените отношения, които гарантират нормалното функциониране на данъчната система и обезпечаване предвидимостта при формирането на приходната част от общинския бюджет, се казва в обвинението.

След като събра допълнителни доказателства за имущественото състояние на Денислав, въззивният съд отчете, че с първоинстанционната присъда е нарушен Наказателният кодекс, който в подобни случаи изисква и конфискация на имущество. Затова подсъдимият бе наказан и с конфискация на 85 автомобила, представляващи част от имуществото му.

Съдът обаче прецени, че отнемането и на недвижима собственост от подсъдимия ще е прекомерно тежка репресия, предвид социалния му статус – той е пенсионер и без други доходи. С тези мотиви Апелативен съд – Варна измени присъдата на Окръжен съд – Силистра, като увеличи наказанието на Денислав само с конфискация на част от имуществото му, пише "Монитор"

Решението подлежи на касационен контрол пред ВКС.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК