Разбиха българо-италианска група за трафик на гориво за милиони евро

Конфискувано е огромно количество петролни продукти

13.04.2021 | 11:55 Редактор: Тодор Петров
Разбиха българо-италианска група за трафик на гориво за милиони евро

Служители на Финансовата гвардия на Италия разкриха трафик на дизелово гориво между България и Сицилия за милиони евро.

По нареждане на съда в град Сиракуза е конфискуван цял склад за въпросното гориво край близкия град Аугуста, като стойността на намиращото с в цистерните гориво възлиза на близо 9 млн. евро. Местната прокуратура обвинени участващите в далаверата италианци и българи в крупна контрабанда на петролни продукти.

По същество разкритата от магистратите схема на далаверата се състои в закупуването на евтино дизелово гориво от страни на Балканите извън Европейския съюз и продаването му "на черно" в Италия. По-специално нафтата била придобивана от базирана в Словения българска фирма и вкарвана в ЕС без акцизи, като в документите стоката била описвана като масло за автомобили с краен получател клиент в Белгия. 

Но вместо на север, транспортирваните винаги до гара край Милано вагони-цистерни поемали на юг, към гара недалеч от Катания. След това горивото трябвало да бъде натоварвано в местното пристанище на кораби и транспортирано в България и Малта, но организаторите на трафика го източвали в хранилището край град Аугуста. После неговите собственици го разхвърляли по късни доби по бензиностанциите из района, с чиито съдържатели делели печалбата от спестени данъци, акцизи, такси и т.н.

Финансовите гвардейци от намиращия се северно от Милано град Комо засякоха контрабанда на дизелово гориво този път направо от България за Италия. Униформените засекли далаверата след контрол на движеща се в района нашенска автоцистерна, в чиито транспортни документи стоката била упoмената като смазочно масло, а всъщност се оказала нафта, съобщава "Монитор".

Тя била предназначена за близък склад на горива, като по нареждане на прокуратурата били конфискувани веднага намиращите се в хранилището 108 хил. литра контрабандна нафта, както и два автовоза с българска регистрация.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК