Мъж от Благоевградско, пребил и ограбил възрастна жена, ще лежи 10 г. в затвора

Грабителите били двама, но само единият нанесъл побой над жертвата

06.04.2021 | 16:21 Редактор: Здравко Черкезов
Мъж от Благоевградско, пребил и ограбил възрастна жена, ще лежи 10 г. в затвора

10 години и 6 месеца ще лежи в затвора мъж, пребил и ограбил възрастна жена.

Подсъдимият често посещавал казина и игрални зали в Благоевград. Обикновено бил придружаван от приятел. Двамата мъже често оставали без пари, поради което решили да търсят алтернативни начини за набавяне на средства. Знаели, че в град Рила и околните села има самотно живеещи възрастни хора, от които лесно биха могли да откраднат пари, накити и други движими вещи. За да не бъдат разпознати, а и с оглед оказване на психологически натиск, закупили черни шапки, които пригодили за прикриване на лицата си при извършване на престъпните деяния. Набавили гумени ръкавици и тиксо, което да използват в случай на съпротива.

В началото на 2019 г. двамата мъже обикаляли с автомобил из Рила и близките села. Наблюдавали потенциални места и хора, които да могат лесно да ограбят. Набелязали 64-годишна жителка на града, за която разбрали, че разполага с голяма парична сума.

Около 03:00 часа през нощта на 11.03.2019 г. грабителите проникнали в къщата на жената. Открили я в спалнята на първия етаж. Подсъдимият се нахвърлил върху нея, нанесъл ѝ удари в лицето и ѝ запушил устата. Били ѝ отправени закани за убийство, ако не им предаде парите и ценностите си. Пострадалата се насочила към банята и се опитала да извика за помощ, но била повалена със силен удар от подсъдимия.

Двамата мъже претърсили къщата. От чантата на жената взели пари, а от кутия за бижута – златни накити, след което напуснали. Общата стойност на предмета на престъплението възлиза на 4320,30 лв..

В резултат на предприетите действия по разследването извършителите на престъплението били установени, съобщава Dnes.bg. Нанесената щета е била възстановена на пострадалата от съучастника в грабежа.

Другият се е признал за виновен за извършеното от него престъпление и се съгласил да му бъде наложено ефективно наказание при първоначален "строг" режим на изтърпяване.

Съдът е одобрил споразумение, сключено между Окръжна прокуратура – Кюстендил и защитата на подсъдимия В.И. Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК