Съдът остави за постоянно в ареста част от задържаните за шпионаж

Срещу военнослужещите бяха представени три тома нови доказателства

26.03.2021 | 18:35 Редактор: Ралица Братанова

Четирима от групата за шпионаж в полза на Русия остават в ареста. Мярката на ръководителя на групата, така наречения "Резидент" - Иван Илиев, ще се гледа в понеделник. Срещу военнослужещите, които според прокуратурата са участвали в схемата, бяха представени три тома нови доказателства.

Сред тях и запис на техен разговор, воден в килиите им. Заради класифицираната информация по случая съдебните заседания се водеха по отделно и при закрити врата.

Първи пред Темида се изправи бившият кадър на Министерството на обраната полк. Петър Петров. Според показанията на негов съкилийник задържаните за шпионаж се уговаряли каква версия да представят в съда и как да оправдаят събраните срещу тях доказателства. 

"Аз не съм видял СРС, използвани в мястото, където те са задържани. – а преразказ на човек? – Да, има такова нещо", обясни адвокатът на Петров.

"Има данни, че той е събирал класифицирана информация от работното си място и новите доказателства просто подкрепят предварително събраните", посочи прокурорът по делото Стоян Лазаров.

Според обвинението бившият зам.-директор във военното министерство е снимал от компютъра си документи, свързани с бази на НАТО у нас и вероятно данни за покупката на изтребителите F-16.

"Единственото, което към момента продължавам да твърдя е, че по това дело не е изяснен предметът на шпионство. А предметът на престъплението – това е информация, представляваща държавна тайна", коментира адвокатът на полк. Петър Петров.

В схемата според прокуратурата бил замесен и служител на секретното деловодство в Народното събрание – Любомир Медаров. Той също беше оставен в ареста. 

В предателството срещу държавната тайна според прокуратурата участвал и служителят на Военното разузнаване – резидентът Иван Илиев. Той е сочен и за ръководител на групата. Представял събраната информация в посолството в Москва чрез съпругата си Галина, която е с двойно гражданство. 

Решението на магистратите за обвинените днес е окончателно и не подлежи на обжалване. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК