Матев - "невинен", за първи път изказа съболезнования към близките на Георги (ОБЗОР)

Знаковото дело за смъртта на младежа приключи на първа инстанция

12.03.2021 | 19:22 Редактор: Искра Ангелова

Оправдаха Йоан Матев, обвинен за убийството на 15-годишно момче в Борисовата градина през 2015 година. С това, знаковото дело за смъртта на Георги Игнатов приключи на първа инстанция с присъда "невинен". Какви са мотивите на магистратите и каква беше реакцията на двете страни?

2 юни 2015 година - между възпоменателните сирени прозвучава и сирената на линейка, повикана след сигнал за намушкано момче в Борисовата градина. 15-годишният Георги Игнатов издъхва за минути с прободна рана от 22-сантиметров нож. Извършителят бяга. 

"Увериха ме, че най-вероятно ще има идентифициране на някакъв потенциален кръг", заяви тогавашният министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

В продължение на две години разследващите работят с косвени доказателства, сред които и видеозаписи от камерите в парка, на които се вижда момче, което бяга в района на местопрестъплението.

"Основните версии са свързани преди всичко с личен мотив", коментира Сотир Цацаров главен прокурор (2012 г.- 2019 г.).

Мотивът според обвинението е грабеж. А до Йоан Матев разследващите са отведени през 2017 година от брат му, който свидетелства срещу него. Намерено е и оръжието – в шахта на метри от убийството. 

Днес това се оказа недостатъчно, за да бъде доказана вината на 22-годишния мъж. Извън залата той запази мълчание. 

В нея той за първи път изказа съболезнования към близките на Георги, които не присъстваха на заседанието. Но заяви, че няма нищо общо с трагедията. На везните на Темида натежа становището, че Матев е момчето, заснето да напуска парка 22 секунди след трагедията.

Той е бил на местопрестъплението и е избягал от него. Но няма достатъчно доказателства, че именно той е държал ножа, с който е убит Георги. 

"Не мога да обсъждам в момента конкретните мотиви, какво е прието, че е доказано. Аз само искам да попитам не ви ли се е случвало роднини да спорят за това на кого прилича детето", попита адвокатът на Матев - Ина Лулчева.

"Аз лично считам, че по делото са събрани достатъчен обем от косвени доказателства, които сочат, че именно Йоан Матев е лицето, което е държало ножа и е нанесло удара", заяви адвокатът на семейството на Георги Игнатов - Станислава Каракушева.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК