Отговорността като "горещ картоф": Заплита се случаят с шахтата убиец

Въпреки че съоръжението е на общинската дирекция цялата отговорност носи районното кметство, твърдят от СО

17.02.2021 | 18:35 Редактор: Ралица Братанова

Павилионите в района на мястото, където ток уби 16- годишния Людмил, са поставени през 2011 г. По онова време собственик на един от търговските обекти е Пламен Бочев. Обектът е включен в електрическата мрежа без необходимите документи, твърди днес главният архитект на София. 

"Аз за първи път чувам от вас за такова нещо, за това, което казвате", заяви Пламен Бочев пред Bulgaria ON AIR.

Според столичния кмет Йорданка Фандъкова отговорност носи и ЧЕЗ, защото дружеството е включило обекта към мрежата без документ за въвеждане в експлоатация, какъвто и останалите павилиони в района не притежават. 

"Интересното е, че след тази продажба има документ от ЧЕЗ, който предоставя електроенергия на новия собственик при същите обстоятелства", обясни кметът.

И близки до следващия собственик на скандалния обект твърдят, че нямат проблем с енергоразпределителното дружество.

Оказва се, че през юли 2019 са отстранени незаконни кабели, захранвали с ток павилионите. 

"През следващите години също са премахвани нерегламентирани кабели, но те няма как да бъдат установени към кои обекти водят, тъй като в една канална мрежа отиват в една посока", обясни инж. Димитър Петров.

Проследяването обаче става лесно и с невъоръжено око. Буквално до днес по жиците тече ток. Въпреки че шахтата е на общинската дирекция цялата отговорност носи районното кметство, твърди арх. Здравков. 

Документите, представени в ЧЕЗ, са разписани със запетая след името на сега действащия архитект на район "Триадица" Иван Шишков. Той е бил на поста и през 2011 г. 

От електроразпределителното дружество питат какво се случило с кабела при ремонта на булеварда и още: 

"Подпис със запетая означава, че документът е подписан от упълномощено лице, което има право да подписва от името на институцията и това обстоятелство се потвърждава от поставения печат. В документа е уточнено, че е издаден, за да послужи пред ЧЕЗ. Той удостоверява, че павилионът вече е бил поставен на посоченото местоположение и е съществувал преди датата на издаване на документа", се посочва в позицията на ЧЕЗ.

Разпределение пита защо общината е издала документ за незаконен обект, който е подписан, с изходящ номер и печат, в който е упоменато, че е издаден специално, за да послужи пред ЧЕЗ? При наличието на какви документи и какво заявление, подадени от клиента, е издаден документът? 

Три дни след смъртта на Людмил, Столичната община стартира процедура по премахването на павилионите. Предстоят промени в нормативната уредба.

Вижте още в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК