Злоупотреба с власт и двама на съд: ОЛАФ разкри измама с автомобили в МВР

Прокуратурата разследва корупционни и длъжностни престъпления

02.02.2021 | 09:30 Редактор: Тодор Петров

Скандал с новозакупени превозни средства за нуждите на Министерството на вътрешните работи. На 6 януари Върховната касационна прокуратура е изпратила в Специализираната прокуратура материали, получени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). 

Предоставените данни се отнасят до разследване относно потенциална измама и закононарушения при изпълнение на Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по фонд "Вътрешна сигурност" за закупуване на превозни средства за МВР.

Към Прокуратурата на Република България е отправена препоръка за образуване на съдебно производство срещу длъжностни лица от МВР за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна. Получените доклади от ОЛАФ са един от основните видове писмени доказателствени средства, съобщиха от прокуратурата.

Сделката, която ОЛАФ е проверявала, е по обществена поръчка от март 2017 година. Според агенцията споразумението за безвъзмездно финансиране между МВР и Европейската комисия е нарушено, като са закупени автомобили от стари запаси, вместо нови полицейски коли за всякакви терени.

Получените материали от ОЛАФ са обединени към материалите по дело, свързано с разследване на възможна "търговия с влияние". По същото досъдебно производство, в качеството им на обвиняеми са привлечени две лица, на които са повдигнати и предявени обвинения. Освен деянията по които лицата са обвинени, предмет на разследване са и търговия с влияние, както и извършени корупционни и длъжностни престъпления.

Предстоят разпити, назначаване на експертизи, оценка и анализ на събраните доказателства, прецизиране на предявените обвинения спрямо привлечените като обвиняеми лица. При събиране на доказателства е възможно привличането като обвиняеми и на други лица.

За предприетите действия от страна на ПРБ е информирана и Европейската прокуратура.

Снимка, архив: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
Руменолог
преди 3 години
Тоя верен наш другар Румката е вече с единия крак на топло, другари. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
166
преди 3 години
Пак двойни стандарти. Защо с парите отпуснати по тази програма са закупени автомобили произведени в България а не е облагодетелствана западна фирма? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години