Разследването в Мездра продължава, открити са ловни пушки и патрони

Основната версия за загиналото дете е смърт по непредпазливост при боравене с оръжия

09.01.2021 | 18:46 Редактор: Ивет Арабова

Има задържан по случая със загиналото 8-годишно дете в Мездра, което беше открито мъртво вчера вечерта. Основната версия на разследващите е смърт по непредпазливост при боравене с ловни оръжия.

В петък вечерта след училище 8-годишното дете отива на гости при своя приятел. 30 минути по-късно съседка съобщила на семейството лошата новина. 

"Чу се силен изстрел. Идват те и намират детето без маратонки и чорапи и без панталон, по гащи. Другото детенце избяга вътре, като видя майката и бащата", разказа братовчедката на пострадалото семейство Дочка Петрова.

Пострадалото дете е откарано до Спешна помощ от своите родите, но там всъщност констатирали смъртта. 

"Обяснявам си го, че нещо са влачили някъде детето. Не мога да кажа конкретно кой, но замесена е човешка ръка", смята още Дочка Петрова. 

"На дъжда, на снега, изхвърлено на улицата. Ето това е истината. Опит на бащата и майката да прикрият убийството", коментира друг роднина - Борко Костов.

Какво точно се е случило в дома на приятелското семейство все още се изяснява, както и причината за смъртта на детето. При извършения оглед на къщата, където са били двете деца са намерени ловни пушки и патрони. Оръжията за законни и са били съхранявани в мазето, но не и по надлежния ред. Задържан е собственикът им, който е баща на другото дете. 

"Разследването е взето на специалния надзор от Окръжна прокуратура-Враца и Апелативна прокуратура-София и ще бъдат следени всички действия които се извършват във връзка с разследването. Става въпрос за трагедия, изключителна, дете, настъпилата смърт, така че сме задължени да осъществим този надзор", подчерта окръжният прокурор на Враца Владимир Сираков.

Двете фамилии се познават от години, а децата са съученици. Класната на загиналото момченце още не може да приеме случилото се. 

"Томи беше едно прекрасно дете, с една красива душа. Когато разговаряш с него все едно е със стара старица, разбирате ли? Той обичаше да общува", сподели учителят на детето Лили Христова.

Според преподавателя вероятно ще е необходим психолог, който да работи с останалите деца от класа. В понеделник в класната стая, за да не остане чинът на момченцето празен, ще бъде поставена плюшена играчка.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК