Само за месец констатираха 5092 нарушения по строежите у нас

Съставени са 56 акта за спиране на строително-монтажни действия

04.01.2021 | 15:11 Редактор: Тодор Петров
Само за месец констатираха 5092 нарушения по строежите у нас

5092 нарушения по строежите в страната са констатирани за един месец от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". Това става ясно след разпоредена от Върховна административна прокуратура проверка дали се спазват нормативните изисквания и задължения за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на работниците по строежите.

От тях 3792 нарушения са свързани със здравословните и безопасните условия на труд, става ясно от доклад, предоставен на ВАП от ИА ГИТ. Най-честите констатирани нарушения са използване на необезопасени скелета, работа без лични предпазни средства, в това число и за падане от високо, както и липса на контрол от ръководните органи за спазването на правилата за безопасност на труда. 

Съставени са 54 акта за установяване на административно нарушение на работници, които не са използвали предоставените им средства за защита от наранявания по време на работния процес.

Съставени са 56 акта за спиране на строително-монтажни действия, заради груби нарушения на правилата за осигуряване на безопасни условия на труд и за предотвратяване на вредните последици от тях.

Доклад до ВАП е изпратен и от ДНСК. Инспектори от Дирекцията са проверили  6 строителни обекта, за които има данни за инциденти поради неспазване на условията и правилата за безопасност на труда, съобщиха от ВАП. 

След инцидентите, при които има петима загинали и са пострадали осем строителни работници, от ДНСК са съставили 6 акта на виновни лица и 5 наказателни постановления в размер на 51 500 лева за неспазване на правилата на безопасност на труда. 

Снимка, архив: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК