Кражбите у нас са намалели с близо 6000

Статистиката отчита спад на всички видове престъпления

17.12.2020 | 11:32 Редактор: Ралица Братанова
Кражбите у нас са намалели с близо 6000

Близо 6000 по-малко са кражбите у нас от началото на 2020 г. до края на ноември, сочат данните на МВР. От началото на 2020 г. до края на ноември са настъпили общо 25 330 кражби, от които са разкрити над 37%. В сравнение през 2019 г. броят им е бил 31 129, а полицаите са спипали 33,67% от извършителите.

Статистиките отчитат спад при всички видове престъпления, както и ръст на разкриваемостта на криминалните деяния.

"През следващите месеци не се очаква ръст на домовите кражби", обясни инспектор Росен Белишки от Криминална полиция. Причината за това е както намаляващата тенденция на този вид посегателства и противозаконните отнемания като цяло, така и на мерките, въведени с цел да се ограничи разпространението на Ковид-19.

Поради тях се налага все по-често хората да остават у дома, което прави извършването на взломна кражба почти невъзможно.

Работата на Министерството на вътрешните работи в тази насока също дава резултат при намаляването на тези посегателства през изминалите 11 месеца. Обичайно най-много апартаменти се тарашат в столицата, сочат данните.

Стандартът е бандитите да разучат заключващия механизъм и да подготвят плана за действие – ако атакуват през деня, отключват вратата, за да не бъдат чути и хванати, а през нощта разбиват по-паянтовите врати, предава "Монитор".

Понякога, за да объркат разследващите и да ги забавят, крадците дори заключват след себе си, а самият обир продължава от 20 до 40 минути.

"Работата на ведомството в това направление е изключително засилена", обясни инсп. Белишки. Въпреки новите задължения на полицаите на първа линия в борбата срещу коронавируса, специализираните отдели на министерството не са спирали извършването на обичайните си ангажименти.

"Дървената дограма е сравнително надеждна опция при защита от апаши", обясни инспектор Белишки. Алуминиевите и PVC дограми се огъват лесно и всеки крадец може лесно да ги преодолее и да нахлуе в жилището ни. На пазара има и много варианти за прозорци с антивзломна защита с допълнителни осигурителни елементи, които осуетяват плановете на бандитите.

Най-важното за защитата на дома от набези на крадци обаче е вратата и по-специално бравата на жилището. Вратата трябва да бъде от здрав дървен или метален материал, а заключващият механизъм - да е сигурен. Много от старите брави са касови, което прави проникването в жилището лесно като детска игра.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК