Палежите на коли в "Хиподрума" - ежедневие, местни подозират хайка пиромани

От 2019 г. изпепелените автомобили там са над 10

08.12.2020 | 18:05 Редактор: Ивет Арабова

Три автомобила изгоряха в столичния квартал "Хиподрума". Предстои да се установи дали палежът е умишлен. От 2019 г. досега в квартала изпепелените коли са над 10. Според местните жители палежите са дело на група пиромани. 

Огънят тръгва от автомобил на 15 години и обхваща другите два, паркирани до него. Според очевидци, пожарът е предизвикан умишлено от двама души. На място пристигнали пожарна и полиция, но колите изгорели много бързо. Една от колите е на Ива Петкова. 

"Ние разчитахме абсолютно на него, аз съм самотна майка с две деца, карах си децата на детска градина с него. Баща ми ходеше на работа с него и просто деляхме един автомобил, защото нямаме никакви възможности да си закупим втори", сподели Ива. 

Месеци по-рано - през юни същата година, пред същия блок други два автомобила също изгарят. 

"Юни месец мисля, че беше. 2 коли ги запалиха точно пред входа. Пораженията видях на сутринта, бяха си изгорели колите тотално", каза Йордан Митрев, който също живее в кв. "Хиподрума". 

Единият от изпепелените автомобили отново е на Ива. Този път служебният. 

"Заради това загубих работата си, заради това ме уволниха, поне не ме подведоха под отговорност за автомобила, тъй като той беше вече застрахован - имаше си каско, имаше си гражданска, докато нашият автомобил имаше само гражданска отговорност", обясни Ива Петкова.

Ива смята, че палежите са умишлени, но не и насочени конкретно към нея, защото в този квартал те са се превърнали в ежедневие. Октомври 2019 година - общо 7 автомобила изгарят на две съседни улици. Според жителите му там обикаля хайка пиромани. 

"Според мен, това са или някакви пиромани, или хора, които просто с това се занимават. Просто им доставя удоволствие да го правят", смята Ива.

От СДВР заявиха, че по случая е образувано досъдебно производство, в хода на което ще се установи дали наистина става въпрос за умишлен палеж. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК