Между 60 и 100 жени у нас свидетелстват в съда срещу трафик на бебета

Кампания цели да информира млади момичета и жени за опасността

18.11.2020 | 20:23 Редактор: Ралица Братанова

Броят на потърпевшите жени у нас, свидетелствали в съда за осъществен трафик на техните бебета са между 60 и 100 всяка година. В страната липсва точна национална статистика насочена към проблема, тъй като голяма част от пострадалите, не споделят историята си с институциите.

В тази връзка Националната комисия за борба с трафика на хора и 10-те местни комисии в страната стартират кампания за превенция на трафика на бременни жени с цел продажба на новородените им деца. Кампанията се осъществява по инициативата и идеята на местната комисия за борба с трафика на хора в Бургас, Сдружение "Равновесие" и Община Бургас.

Трафикът на новородени е най-често срещана практика при бедни и социално изолирани общности в България. С годините се превръща във все по-използван криминален начин за справяне с недоимъка като най-честата дестинация на този трафик от страната ни е Гърция. Това показват официални данни на прокуратурата

В инициативата са предвидени разговори по темата и прожектиране на анимационен филм, базиран на истинска история свързана с трафика на бебета, в училища от 10-те местни комисии в страната.

Сумата, обещавана от трафикантите, която в голяма част от случаите не е изплащана, е между 2 и 20 хил. евро за бебе. Това съобщи Владимир Друмев, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора – Сливен.

Жертви на трафик с новородени могат да сигнализират на безплатния телефон за спешни случаи 112, както и на Национална комисия за борба с трафика на хора - тел. + 359 2 807 80 50, e-mail: office@antitraffic.government.bg

Повече за инициативата ни разказва Росица Янева от Комисията за борба с трафика на хора – Бургас в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК