Задържаха трима, носили водни пистолети на протеста

Детските играчки са празни и не са заредени с опасна течност

10.09.2020 | 13:45 Редактор: Искра Ангелова

Великото народно въстание 2 превзе столицата, а от СДВР са категорични, че на протеста няма да се допускат опасни предмети. Но едно противоречие разпали адвокати и хора, които бяха обискирани на КПП-та.

Водни пистолети бяха иззети, а хората арестувани, защото са се опитали да влязат с тях по време на Великото народно въстание. 

"Бяхме при задържаните, но ни изгониха, тъй като сме правили снимки на водните пистолети и сме ги пуснали в социалните мрежи. Тук са задържани трима души за опасни предмети. В едното момче има два водни пистолета с малък спрей за самозащита. Едно момиче също е задържано, тя е била с малък спрей, както и момче с джобно ножче. Да уточня, че никой от тях не е бил вътре на протеста", каза адвокат Полина Велчева в извънредното студио на Bulgaria ON AIR.

Заедно с адвокат Кристиян Григоров категорично заявиха, че водните пистолети са празни и не са заредени с никаква опасна течност.

"Това са едни детски играчки, няма как да бъдат опасни. Още повече, че те са празни. Това е видно от самите протоколи, с които бяха иззети. Най-вероятно се очаква да бъдат задържани за 24 часа. Тук сме трима адвокати, но все още нямаме отговор защо са задържани. Нямаме заповед за задържаните, въз основа, на която да видим фактическото основание. На тях също не им е обяснено защо са задържани", поясни адвокат Григоров.

Адвокат Велчева допълни, че момчето, което е с водните пистолети, е от Варна.

"Дори не е толкова ориентиран в София, не можеше да обясни на коя улица са го задържали", коментира тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК