Арестуваха и съветника по сигурността на Радев - Илия Милушев

Извършват се изземвания и претърсвания на три адреса в София

09.07.2020 | 14:40 Редактор: Ивет Арабова
Арестуваха и съветника по сигурността на Радев - Илия Милушев

Съветникът на президента по сигурността Илия Милушев е задържан, съобщиха от Военна окръжна прокуратура. Задържан е и служител на Държавна агенция “Разузнаване”.

Екипи от военни следователи и прокурори, след разрешения на съдия от Софийски военен съд извършват претърсвания и изземвания на три адреса, намиращи се в София. Действията по разследването се извършват по досъдебно производство, което е образувано за разгласяване на държавна тайна. Със заповеди на органи на Министерство на вътрешните работи, за 24 часа са задържани М.К. – бивш служител на Държавна агенция "Разузнаване“ и И.М. – съветник на президента на Република България, информират от прокуратурата.

Първоначално Милушев е разпитан като свидетел. След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установява, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция “Технически операции”.

Доброволно той е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция “Разузнаване”. Според Агенцията документите съдържат информация, представляваща държавна тайна. Обяснил е, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента. Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската администрация.

Предстои наблюдаващите прокурори да извършат преценка дали ще бъдат предявявани обвинения и взети мерки за неотклонение на задържаните. По досъдебното производство има и още две лица /П.В. и А.З./, привлечени в качеството им на обвиняеми, спрямо които са взети мерки за неотклонение "домашен арест“, допълват от прокуратурата.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК