Шефът на НСО и Пламен Узунов на разпит заради заключен телефон

Общо са иззети три мобилни устройства от секретаря на президента

01.07.2020 | 13:30 Редактор: Искра Ангелова

Секретарят на президента Пламен Узунов и началникът на НСО Красимир Станчев бяха разпитани в Специализираната прокуратура. Причината - мобилен телефон, който не може да бъде отключен. Телефонът е предаден на следователите във връзка с разследването за търговия с влияние на бизнесмена Пламен Бобоков и публикуваните чатове със секретаря на президента. Бил е намерен в кола от кортежа на президента. 

Общо са иззети три мобилни устройства от Пламен Узунов. При изследване на единия телефон е установено, че заключващият код не съвпада с този, който Узунов е предоставил.  Според разследващите Пламен Узунов е извършил умишлено манипулации по телефона си.

Прокуратурата тръгна по следите на 30 тона незаконни отпадъци, открити край Червен бряг в края на май. Доказателствата сочат, че те са свързани с братя Бобокови, които вече имат обвинения за нелегален трафик на боклук. Сметището съществувало поне от две години.  

"Ние не чистим България от бизнесмени, които замърсяват България, ние чистим България от хора, които според нас са осъществили състави на престъпление. Ние сме във фазата, в която доста неща разкъсахме и е време да ги съединим и сме във фазата с войната, войната с престъпността и да си върнем държавата от тези, които задкулисно я управляват", коментира главният прокурор Иван Гешев.

Все още обаче няма обвинени по разследването за търговия с влияние и комуникацията между Пламен Бобоков и Пламен Узунов. Иван Гешев отказа да коментира хода на разследването, но заяви, че се проверява друг сигнал след публикация на "Медиапул" – за натиск върху бизнеса на Илия Златанов от бившия следовател Петьо Петров.

"Прокуратурата не се притеснява да проверява всичко, което фигурира в медиите, независимо дали са 8 джуджета, 10 малки негърчета, някви други комикси. Всичко проверяваме по еднакъв начин и с еднакъв стандарт", категоричен бе Гешев.

Еднакви според обвинител номер 1 са и всички случаи на задържани бизнесмени до момента.  "Подсъдимият Прокопиев, защото той все още е подсъдим, не е по-различен от Цветан Василев, Банев, Арабаджиев, Миню Стайков, Бобобокови. Всички те са невинни до доказване на противното. Ако говорим за престъпника Брендо, единствената прилика между г-н Прокопиев и престъпника Брендо, която може би е напълно случайна, е част от защитниците му", посочи главният прокурор.

Обвинението ще обжалва невинността на Прокопиев, постановена от Специализирания наказателен съд в неделя, добави още главният прокурор и атакува медиите на бизнесмена. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: БГНЕС/ Архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Пълни глупости! Всички се правят на интересни, а то всичко се знае.. Сигнализирай за неуместен коментар